Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter törvénysértést követ el, ha - a hatályos költségvetési törvény előírás ellenére - visszatartja az MTA kutatóintézeteinek és kutatóhelyeinek támogatását, és nem biztosítja az intézetek folyamatos működéséshez nélkülözhetetlen költségvetési finanszírozást - írja a hvg.hu-nak eljuttatott közleményében négy korábbi igazságügyi miniszter.

Báránydy Péter, Draskovics Tibor Forgács Imre és Vastagh Pál véleménye szerint felmerülhet a költségvetési csalás gyanúja is, ha az MTA kutatóintézeteinek járó támogatásokat - újabb törvényi felhatalmazás nélkül - a jóváhagyott céltól eltérően használják fel. Különösen, ha a pénzeszközökből nem állami szervezeteknek is juttatnak, vagyoni hátrányt okozva a költségvetésnek - teszik hozzá.

A jóváhagyott céltól eltérő felhasználásra irányuló törekvések előkészültnek minősülnek, amelyek nem büntetendők. Ezzel szemben a pénzeszközök eltérő felhasználásának megkezdésével a cselekmény kísérleti szakba lép, a támogatás felhasználásával pedig befejezetté válik - figyelmeztetnek a korábbi igazságügyi miniszterek. Hozzátéve, a kísérletet a törvény a befejezett bűbncselekménnyel azonos büntetési tétellel fenyegeti.

Tekintettel arra, hogy a támogatásoknak jóváhagyott céltól eltérő felhasználás csak több személy szoros együttműködése révén valósulhat meg, a társas bűnelkövetés - ilyen péládul a bűnszövetségi alakzat - miatt e cselekmény már igen jelentős mértékű szabdságvesztéssel büntetendő - írják a volt miniszterek.