Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A debreceni önkormányzat 2018. októberében vette meg a korábbi tulajdonostól a repülőteret működtető cég 49,96 százaléknyi üzletrészét, és rögtön százmilliókat kell betolnia a cégbe. Hatalmas, az előző évinél kétszer nagyobb veszteséget termelt ugyanis 2018-ban a repülőtér - derül ki a debreceni közgyűlés jövő heti ülésére benyújtott előterjesztésből. A tavalyi mínusz az elmúlt évek legnagyobbja - olvasható a portálon.

A közgyűlés elé benyújtott előterjesztés szerint tavaly a Debrecen International Airport Kft. 428 millió forintos veszteséget hozott össze az előző évi 211 milliós mínusz után. Előtte sem remekelt túlságosan a társaság, hiszen

  • 2016-ban 237,
  • 2015-ben 303,
  • 2014-ben 85,
  • 2013-ban pedig 202 milliós veszteséget mutattak ki adózott eredményként.

 

Tavaly egyébként 856,6 millió forint árbevételt könyvelt el a cég az előző évi 989 millió után. A számok alapján látható, hogy a cég tevékenységéből eredő magas összegű általános költségek a bevételekből nem térülnek meg - annak ellenére sem, hogy mind az utasszám, mind a műveletszámok növekednek -, ezért a veszteség finanszírozása pályázati úton elnyert támogatásokkal és a tulajdonosok által rendelkezésre bocsájtott kölcsönökkel valósítható meg.

A cég saját tőkéje -274,6 millió forintra zuhant az előző évi 123 millióról. Ezt pedig a számviteli törvények alapján mielőbb rendezni kell. A polgármester ázsiós tőkeemelés végrehajtását javasolja, vagyis a tőkeemelés összege részben a tag törzsbetétjét növeli, részben pedig a tőketartalékba kerül. A javaslat értelmében a cég törzstőkéjét 10 ezer forintos pénzbeli hozzájárulással 152,01 millió forintra emelnék, az önkormányzat pedig ezzel egyidejűleg tőketartalékként 426,6 millió forintot bocsátana a társaság rendelkezésére.