Nagy a diszkrimináció a munakerőpiacon

Magyarországon a nők átlagosan 21 százalékkal keresnek kevesebbet a férfiaknál − derül ki a Workania állásportál által működtetett Fizetesek.hu kutatásából. A nemek közti bérkülönbség európai átlagban 17 százalék.
NAPI, 2013. március 7. csütörtök, 19:21
Fotó: Napi.hu

A felmérés alapján a magyar férfiak bruttó átlagfizetése 255 ezer forint, míg a nőké 210,5 ezer forint. Az előző évekhez hasonlóan a legnagyobb differencia a 35−44 éves munkavállalóknál van, valamint a diplomások és a magasabb pozíciók esetében. A 45−54 éveseknél 25 százalék, a 35−44 évesek között pedig 26 százalék a differencia a két nem fizetése között. A legkisebb, 11 százalékos lemaradás a 24 év alatti, jórészt pályakezdő nőknél van, 34 éves kor alatt pedig átlagosan 18 százalék a különbség.

A diploma sem feltétlenül garancia az egyenlőségre: főiskolai végzettséggel ugyanis a gyengébbik nem képviselői 25 százalékkal, egyetemi diplomával pedig átlagosan 23 százalékkal alacsonyabb fizetésre számíthatnak. Nagyobbak az eltérések a pozíciószintek szerinti összehasonlításnál: míg a felső vezető nők átlagosan negyedével kevesebbet kapnak, mint a férfiak, addig a segédmunkásoknál csupán 5 százalék a különbség. A középvezetők esetében és a szolgáltatási szférán belül 16 százalék, az irodai dolgozóknál 10 százalék a különbség.

HOZZÁSZÓLÁSOK