Nagy fogás a VPOP-nál

Kínaiak által irányított bűnözői csoportokat számolt fel a Vám- és Pénzügyőrség, melyek 4,8 milliárd forint értékű adócsalást követtek el.
Szerényi Szabolcs, 2009. július 30. csütörtök, 14:30
Fotó:

A csoportok 2006 óta az EU más tagállamaiban vámkezeltettek Távol-Keletről származó árukat, elsősorban ruhaneműket, ezt követően pedig az import-áfa megkerülésével hozták ezeket forgalomba Magyarországon, hamis okmányok segítségével vagy a bizonylatok teljes hiányában.

További bűncselekményekre is fény derült, a vámosok zárjegy nélküli cigarettát, illetve feltehetően elefántcsontból készített ékszereket is találtak. A szervezet július 28-án, a hajnali órákban hajtotta végre a nagyszabású, összehangolt akciót, melyben segítségére voltak a regionális nyomozó hivatalok és a Nemzeti Nyomozó Iroda is.

A kapcsolódó házkutatások keretében 70 millió forint értékű valutát is lefoglalt a hatóság.

Az akció során kilenc távol-keleti és egy magyar állampolgárságú személyt fogtak el, közülük hatot előzetes letartóztatásba helyezne az ügyészség, a pénzügyőrök azonban további elkövetőket is keresnek, akik jelenleg szökésben vannak. Elfogató parancsot bocsátottak ki egy magyar és 4 kínai személlyel szemben, akik vélhetően hamis okmányokkal bujkálnak.

A hatóság nem árult el pontos információt a nyomozás időtartamát illetően, annyit közöltek, hogy hosszabb ideje folyt a bűnszervezet felgöngyölítése.

HOZZÁSZÓLÁSOK