Minimális, 11,6 milliárdos hiánnyal zárt az államháztartás októberben – mondta Keller László, a pénzügyi tárca államtitkára szokásos havi sajtótájékoztatóján a büdzsé részletes adatait ismertetve.

A várakozásoknak megfelelően magasabb szja-bevételek folytak be októberben, így az első tíz hónapban 742 milliárd forintos hiánnyal zárt az államháztartás. Ami a következő két hónapot illeti, novemberben 244,5 milliárdos deficit, decemberben pedig 65,6 milliárdos többlet várható.

A PM az év egészére 921,5 milliárd forintos deficitet vár, ami a GDP 3,4 százalékának megfelelő hiány várható. November hónapban fizetik a 13. havi nyugdíjat, a kiegészítő nyugdíjemelést, emiatt a magas hiány a utolsó előtti hónapban.

A korábbi prognózisokhoz képest többletkiadást jelent a MÁV 47 milliárd forintos támogatása. Mint ismert, a MÁV-Cargo magánosítása elakadt, így a privatizációs bevétel még nem érkezhetett be, amiből az eredeti tervek szerint az államvasút hiányát finanszírozták volna, így a költségvetésnek kell betennie a hiányzó milliárdokat.

2008-ra a kitűzött hiányt mindenképp tartani fogjuk, így az önkormányzatokkal együtt számított eredményszemléletű deficit 3,4 százalék lesz – mondta Keller László. Hozzátette: a Pénzügyminisztérium a KSH harmadik negyedévi, napokban megjelent GDP gyorsbecslése után is 2008 egészére 1,8 százalékos gazdasági növekedéssel és 6,4 százalékos inflációval számol, a jövő évre pedig továbbra is 1 százalékos GDP-csökkenést prognosztizál.