Nagy István: a kuvasz egy kincs, egy örökség, amit őseinktől kaptunk

A kuvaszt nem a külseje teszi nemessé, hanem a jelleme, amelyhez lenyűgöző szépség párosul. Büszkék vagyunk rá, hogy nemzetközi szinten is ilyen különleges genetikai erőforrásokkal rendelkezünk - mondta Nagy István agrárminiszter a Nemzetközi Kuvasz Tenyésztési Konferencián, Tápiószentmártonban.
Domokos Erika, 2019. szeptember 14. szombat, 14:28
Fotó: MTI Fotó / Máthé Zoltán

A kuvasz egy igazi kincs, egy örökség, amelyet őseinktől kaptunk - mondta az agrártárca közleménye szerint Nagy István.

Az Agrárminisztérium genetikai erőforrásaink megóvásáért két évvel ezelőtt génmegőrzési stratégiát készített, amelynek része a kuvasz, valamint a további nyolc magyar ebfajta génmegőrzési tevékenységének a támogatása.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a magyar kutyafajták DNS-alapú származásellenőrzéséhez szükséges laboratóriumi háttér fejlesztésére 65 millió forintos forrást csoportosított át. A minisztérium emellett 50 millió forinttal támogatja a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének szövetségén keresztül a tenyésztőszervezetek feladatainak ellátását és a magyar fajták népszerűsítését. A miniszter szerint biztosítani kell, hogy megfelelő körülmények között, kölcsönös tisztelet és bizalom mellett valódi, a fajta tulajdonságaihoz hű, megbízható és kiszámítható társsá válhassanak a kuvaszok.

A tárcavezető szerint, nagyon időszerű volt már egy olyan esemény, amely az ebfajta megőrzéséhez, fennmaradásához szükséges kérdések megvitatásának biztosít lehetőséget. A minisztérium ezért támogatta anyagi és erkölcsi értelemben is a konferencia megvalósulását.

Nagy István szerint további közös feladatunk a kuvasz társadalmunkban betöltött új helyének és szerepének a megtalálása - olvasható az agrártárca közleményében.

HOZZÁSZÓLÁSOK