Nagy összegű adományokat kap Afganisztán

Afganisztán 13,6 milliárd euró fejlesztési támogatást kap nemzetközi adományozóitól a 2020-ig tartó időszak alatt - közölte Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az Afganisztán megsegítésére rendezett brüsszeli nemzetközi adományozó értekezlet sajtótájékoztatóján.
MTI, 2016. október 5. szerda, 21:04
Fotó: MTI/AP

Mogherini elmondta, hogy a 75 ország és 26 nemzetközi szervezet részvételével zajló konferencián várakozáson felül sikerült mozgósítani olyan jelentős támogatási összeget, amely Afganisztán békéjének és stabilitásának megteremtését szolgálja majd. Az Európai Unió és tagállamai a következő négy évben közel 5 milliárd euró. azaz éves bontásban 1,2 milliárd euró segélyt juttatnak a közel negyven éves háborúskodás sújtotta és a terrorizmus fenyegette országnak. Ezzel a támogatással az Európai Unió lesz az egyik legnagyobb adományozója az afganisztáni béke megteremtésének és megőrzésének. "Afganisztán jelenébe és jövőjébe való hosszú távú befektetésről van szó, amely a gazdasági és társadalmi fejlődés által afgánok generációinak ad biztonságos és messze mutató jövőképet. Afganisztán békéjének megteremtése mindannyiunk békéjének záloga, ugyanis a béke és a stabilitás nem válaszhatóak el egymástól". Az adományozók ugyanakkor azt várják Kabultól, hogy véghezvigye és alkalmazza a stabilitást jelentő reformtörekvéseket - mondta.

Asraf Gáni afgán elnök beszédében hangsúlyozta, a megállapodás és a nemzetközi adományozók támogatása "gyógyír" lesz a sok betegséggel küzdő ország számára. "Az Európai Unió és a nemzetközi adományozók elkötelezettségének sikere az afgán népen és az afgán kormányon múlik". Az átláthatóság, a korrupció, a bűnözés és a stabilitás megteremtése az első számú feladat. "Nem hagyhatjuk, hogy az ígéretek üres szavak maradjanak. Ez a fejlődés és a béke megteremtésének záloga".

Véleménye szerint ez úgy az adományozók, mint Afganisztán számára győztes pozíciót jelent, amely az afgán népnek, nőknek és fiataloknak ad jövőképet és távlatot az otthonmaradáshoz a megvalósuló gazdasági beruházások áltál. A támogatásból a gazdasági infrastruktúra, az energiaellátás biztosítása mellett, az elmaradott területek felzárkóztatását jelentő az úthálózat fejlesztésére is jut majd, de kiemelt területként kezelik az oktatást is.

A létnapos brüsszeli EU-Afganisztán konferencián az uniós tagországok külügyminisztereinek és szakdiplomatái mellett részt vett John Kerry amerikai külügyminiszter, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Asraf Gáni afgán elnök, Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is.

HOZZÁSZÓLÁSOK