Tavaly decemberben az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 19,6 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 23,3 százalékkal csökkent - áll a KSH előzetes adataiban. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított ipari termelési index decemberben 14,6 százalékkal esett vissza.

Az év egészében az ipari termelés volumene 1,1 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2007-ben.

Súlyos lesz a január is

Az elmúlt közel másfél évtized legsúlyosabb feldolgozóipari válságával kell szembenéznünk - állította a napokban Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság a januári feldolgozóipari beszerzési menedzser index (BMI) publikálásakor. A kiadott jelentés szerint az év első hónapjában sem csillapodott a feldolgozóipar októberben kezdődött összehúzódása, a BMI január havi értéke 38,6 pont lett, ami 2,2 százalékponttal alacsonyabb a decemberi értéknél. A feldolgozóipari beszerzési menedzser index újabb mélypontra érkezett, hiszen alulmúlta a novemberi negatív rekordot (39,4) is.

Korábban csak 1997-ben és 2005-ben volt 50,0 pont alatt januárban az index (rendre: 49,1; 48,5), de látható, hogy ezen visszaesések mértéke meglehetősen szerény volt. Legalább négy egymást követő hónapban mindössze kétszer zsugorodott a feldolgozóipar, 2005. január-április (4 hónap) és 1998. augusztus-december (5 hónap) időszakokban. A jelenlegi helyzet fényében bátran kijelenthető, hogy az 1998. évi öthónapos rekord meg fog dőlni.

Elemzői kommentárok

Mivel egyre több cég jelenti be a termelés felfüggesztését, az év első felében 25 százalékkal zuhanhat tovább a hazai ipar kibocsátása - prognosztizálja Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Mindez még erőteljesebb GDP-csökkenést vetít előre, hiszen az ipar a bruttó hazai termék 31 százalákát adja. A szakértő szerint az év közepétől az exportpiacok erőteljes monetáris és fiskális lazításának köszönhetően már mérséklődhet a recesszió, az alacsony bázis pedig még az év vége előtt támaszt adhat a fordulatnak.


Az export novemberi 8 százalékos visszaesése már előre vetítette a decemberi igen gyenge ipari termelési adatot, amit ezek után is "igen rossznak" minősített az MTI-nek nyilatkozó Nyeste Orsolya. Az Erste Bank elemzője a 2009. évi rövid távú kilátásokat is kedvezőtlennek tartja, és az ipari termelés 3,5-4,0 százalékos visszaesésére számít.


Pesszimistábban ítéli meg a decemberi adatot Kondrát Zsolt, az MKB bank vezető elemzője, aki úgy véli, hogy az ipari termelés az idén 15 százalékkal is csökkenhet.
Ugyanakkor mindkét makrogazdasági elemző felhívja a figyelmet arra, hogy decemberben (és januárban is) sok vállalkozás leállt, csökkentett műszakszámmal, vagy rövidített munkahéttel reagált rendelésállományának zsugorodására, így a decemberi és a januári adatok nagyobb zuhanást mutatnak, mint egy "normális évben", amikor ilyen leállások nem történtek.

Bár a részletes adatokat csak később közli a KSH, a magyar ipar teljesítménye szorosan összefügg a német ipari rendelésállomány alakulásával, ami az előző hónaphoz képest novemberben 6 százalékkal, decemberben 6,9 százalékkal esett vissza - mutatott rá Kondrát Zsolt. Véleménye szerint az idei év első hónapjaiban az ipari termelés csökkenése kétszámjegyű lesz, elérheti akár a 20 százalékot is.

Az MKB Bank szakértője a decemberi ipari termelési adatot figyelembe véve a 2008. évi GDP növekedést 0,5 százalékra várja, s kissé lefelé módosította 2009. évi GDP prognózisát is, ami jelenleg mínusz 4,5-5,0 százalék.

Nyeste Orsolya szerint a 2008. negyedik negyedévi GDP már mínuszba fordul, egy százalékkal csökken, a tavalyi év egészében 0,7-0,8 százalékkal nő.
A decemberi ipari termelési adat alapvetően nem változtatta meg a 2009. évi prognózist, amely szerint az idén a magyar GDP 2,7 százalékkal csökken - közölte az Erste Bank elemzője.


Forrás: napi.hu, KSH