Nagyobb a féléves hiány, mint az éves terv

Az első hat hónapban összejött államháztartási hiány ötödével múlja felül az egész évre tervezettet.
NAPI, 2010. július 5. hétfő, 17:05
Fotó:

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - június havi hiánya 297,4 milliárd forintra teljesült. Ezen belül a központi költségvetés 293,3 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 7,4 milliárd forintos deficittel, míg az elkülönített állami pénzalapok 3,3 milliárd forintos szufficittel zártak - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - egyenlege június végén 1033,6 milliárd forintos deficitet mutat, mely az éves előirányzat 118,8 százalékát teszi ki. A tavalyi év azonos időszakában az államháztartás hiánya az egész éves előirányzat 87,9 százalékát tette ki. A központi költségvetés hiánya a 2009. június végi 96,8 százalékos arányhoz képest most az egész évre tervezett költségvetési hiány 122,2 százalékát teszi ki.

Az államháztartási egyenleg májushoz képest közel háromszázmilliárddal romlott. Ezt lényegében teljes egészében a központi költségvetés hiányának megugrása okozta, ennyivel gyorsabban nőttek a kiadások a bevételeknél.


Az előző év azonos hónapjához képest - a hagyományosan deficitesnek számító - júniusban a központi költségvetés bevételei mintegy 72 milliárd forinttal alacsonyabb összegben alakultak, a kiadásai pedig kismértékben, mintegy 5 milliárd forinttal magasabb összegben teljesültek.

A társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak bevételei a tavalyi év azonos hónapjához viszonyítva mintegy 23 milliárd forinttal csökkentek, a nagyobb összegű központi költségvetési támogatások ugyanakkor az egyenleg alakulását kedvezően befolyásolták.

Az elkülönített állami pénzalapok június havi egyenlege az előző év azonos hónapjához viszonyítva kedvezőbben alakult, az alapok összes bevételei 7,2 milliárd forinttal kisebb összegben, kiadásai pedig 13,7 milliárd forinttal alacsonyabb összegben alakultak az előző év azonos hónapjának értékénél.


HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.07.05 19:13

2009 Jul-Dec. hiánynövekedés 112 milliárd azaz nem olyan drámai a helyzet mert túl sokat már nem fog ez a szám nőni, , viszont kell a bankadó 200 milliárdja, meg némi forint erősítés mert a devizaárfolyam megugrasztja a számokat...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html