Nagyobb és sósabb lehet az igazi tepertős pogácsa

A hagyományos tepertős pogácsa uniós eredetvédelem alatt álló különleges mezőgazdasági termék, és pontosan le van írva, hogyan kell kinéznie, miből, hogyan kell elkészíteni. A Magyar Pékek Fejedelmi Rendje szerint azonban a termékleírás nem megfelelő, ezért módosítást nyújtottak be - számolt be a 24.hu.
Domokos László, 2018. június 18. hétfő, 14:38
Fotó: Pixabay

Uniós védelmet kapott a tepertős pogácsa, miután az Európai Bizottság 2013. november 14-én nyilvántartásába vette és ezáltal jóváhagyta Magyarország Tepertős pogácsa elnevezésre benyújtott bejegyzési kérelmét a hagyományos különleges termékek jegyzékébe. A tepertős pogácsa védelme lényegében azt jelenti, hogy a tepertős pogácsát továbbra is mindenki úgy készítheti el, ahogyan akarja, de aki nem a hivatalos receptet használja, az nem alkalmazhatja a védettséget jelentő elnevezést és a kapcsolódó uniós jelvényt.

A portál híre alapján a pékrend a következő paramétereket változtatná meg:

  • ne 3-5 cm átmérőjű és 25-50 gramm súlyú legyen az igazi tepertős pogi, hanem 3-10 cm-es és 25-100 grammos, mert hogy igény van a nagyobb sütikre is;
  • az omlós tepertős pogi csak "kerek, henger alakú" legyen ránézésre, nem kell az "egyenletes" jelző, mivel a kelesztés és sütés során lehetnek kisebb deformációk;
  • az alapanyag ne csak tepertőkrém lehessen, hanem darált tepertő is, csak sertésből, lisztkilogrammonként legalább 300 gramm;
  • sóból 2,5 százalék helyett legfeljebb 3,5 százalék, borsból egy helyett öt ezrelék mehessen bele, a jellegzetes íz elérése végett;
  • tejföl mellett vizet is lehessen bele tenni a megfelelő állag eléréséhez;
  • többé nem szabnák meg, hogy hány percig kell sütni (mert hogy a sütők különböző teljesítményűek), csak hogy meddig kell keleszteni, illetve hány fokon legyen as ütés.

A kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK