Nagyon jó hír jött a magyar gazdaságból

A beszerzési menedzserindex (bmi) szezonálisan kiigazított szeptemberi értéke 57 pont lett - adta hírül az MLBKT.
Napi.hu, 2016. október 3. hétfő, 09:00
Fotó: Reuters

A tapasztalt bővülési ütem az idei év legerősebbike, köszönhetően a nyáron sok helyen jelentkezett leállások végének is.

A 2016 szeptember havi index 5,3 százalékponttal magasabb az augusztusi (51,7 pont) értéknél, és az elmúlt egy év legmagasabb értéke.

Szeptember átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,1; a szeptembereké 52,0). Az elmúlt három évben a szeptemberi átlag ezt felülmúló volt (53,3 pont). Az idei érték a legmagasabb szeptemberi érték 1995 óta.

A felmérésben vizsgált részindexek többsége nőtt augusztushoz képest, a változások mértéke az esetek legalább felében elérte a 7 százalékpontot - adta hírül a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A termelési mennyiség indexe nőtt augusztusi értékéhez képest, és 50 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár kilencedik hónapja. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta nem volt magasabb az index értéke szeptemberben.

Az új rendelések indexe dinamikusan növekedett, és 50 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték a harmadik legmagasabb szeptemberi 1995 óta, felülmúlva az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát is.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónaptól eltérően szeptemberben emelkedésre utal, ebben az évben már ötödször. A mutató értéke magasabb lett augusztushoz képest, és a stagnálást jelentő 50 pont fölé kerülve az ötödik legmagasabb szeptemberi 1995 óta.

A beszerzési áraknál az index értéke magasabb lett, és 50 pont felett maradva további árnövekedést jelez. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően ötödik hónapja lesznek magasabbak.

Az importindex értéke nőtt augusztushoz képest, és továbbra is 50 pont felett maradt. Ennek köszönhetően már kilencedszer jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. Az exportindex értéke emelkedett az előző hónaphoz képest, és jelzi az export mennyiségének erősebb ütemű bővülését. Az elmúlt egy év 2015 július kivételével növekedést hozott, a legújabb trend már tizennégy hónapja tart.

Ebben a hónapban acélanyagok, cukor, lemezacél és vas kapcsán jeleztek a válaszadók jelentősebb áremelkedést. Hiány volt bizonyos alkatrészek és ragasztóanyag esetében. Jelentősebb árcsökkenésről liszt kapcsán számoltak be.

HOZZÁSZÓLÁSOK