Nagyon jó hírt közölt a nyugdíjasokkal Lázár

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón megerősítette a kormány adócsökkentési terveit, illetve beszélt az OEP sorsáról és az új budapesti közkórházról is.
Index.hu, MTI, 2016. április 14. csütörtök, 15:20
Fotó: Napi.hu

A 2017-es költségvetési tervezet mindenkinek biztosít egy lépést előre, s lesz, aki számára nagy lépésre nyílik lehetőség - fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár megerősítette, hogy az adócsökkentés és az otthonteremtés költségvetését nyújtják be a parlamentnek május elején. A tárcavezető egyes élelmiszerek áfakulcsának 100 milliárd forint értékű csökkentését és a szintén 100 milliárd forint értékű otthonteremtési támogatásokat azzal magyarázta, hogy sikerült stabilizálni az állam gazdasági helyzetét, és ma már több a bevétel, mint a kiadás.

Lázár a tervezett költségvetés főbb pontjait is felsorolta, az Index.hu szerint ezek a következők:

  • az szja 15 százalékos lesz jövőre;
  • a sertéshús után a tej, a tojás és a baromfi áfája is 5 százalékra csökkenhet jövőre, "ez a nyugdíjasoknak nagyon jó hír". Ez 100 milliárd forintot jelent. A kenyér áfája viszont nem csökken.
  • Az éttermi szolgáltatások áfáját 27 százalékról 2017-re 18, 2018-ra 5 százalékra csökken.
  • Az internetszolgáltatások áfája 18 százalékra csökken a tervek szerint.
  • 15 ezer forintos családi pótlék járna egy gyerek után.
  • 100 milliárdos keretet nyitnak az otthonteremtési támogatásokhoz, mert egyre többen igénylik a csokot.
  • A pedagógusok, rendőrök, katonák, állami tisztviselők után a mentősök és NAV-tisztviselők kapnak önálló életpályamodellt.
  • Balog Zoltán miniszter felhatalmazást kapott, hogy 100 milliárd forintos forrásból emeljenek bért az egészségügybe.

Kiemelte továbbá: 2017-ben tovább nő a pedagógusok, a rendőrök, katonák és az állami tisztviselői kar bére, illetve önálló életpályamodellt alakítanak ki a mentőszolgálat és az adóhivatal dolgozói számára.

Lázár megismételte, hogy nullás költségvetésben gondolkodnak, vagyis nem akarnak hitelt felvenni a működési költségekre, azt az adóbevételekből megoldják. Külön kezelik majd a működési és fejlesztési költségeket. A teljes költségvetés 2,4 százalékos hiányt maximál a fejlesztési oldalon. A kormány 3,1 százalékos gazdasági növekedéssel, és 1 százalék alatti inflációval számol. Lázár ugyanakkor azt is elmondta, hogy a kormány semmilyen adóemelést nem tervez a 2017-es költségvetéshez kapcsolódva.

A tervezetről még társadalmi egyeztetéseket tartanak, a Költségvetési Tanácsnak is véleményeznie kell, így Lázár szerint június 10-e környékén fogadhatják el a jövő évi költségvetést.

A kötelező kvóta a  baj

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az illegális bevándorlással kapcsolatban a kormány által kezdeményezett népszavazás olyan súlyú, mint a Magyarország NATO- és európai uniós tagságáról döntő referendumok voltak. Lázár szerint az Európai Bizottság (EB) bürokráciával, a magyar kormány demokráciával szeretné megoldani a problémát. Az EB közelmúltban nyilvánosságra hozott, a kötelező kvótát is tartalmazó javaslata a baj, a terrorveszély szétosztását jelenti Európában, illetve azt is meghatározná Brüsszel, kik éljenek Magyarországon.

Májusban indul a földárverés harmadik köre

Májusban elindul a földárverések harmadik, egyben utolsó köre - közölte Lázár. A miniszter kifejtette, hogy egy hónapig lesznek árverések, a feltételek nem változnak, ár- vagy területcsökkenés nem lesz. Beszámolt arról, hogy az eddigi árverésekből 240 milliárd forint bevétele származik az államnak. Mintegy 10 ezer gazda vásárolt földet, de közülük csak tíznek a neve forog közszájon - jegyezte meg. Hozzátette: az értékesítések elérték társadalmi céljukat, minden gazda előtt megnyitották a lehetőséget.

Településképi törvény is lesz

Lázár azt is bejelentette, hogy a héten benyújtja a településképi törvényt. Ez alapján minden önkormányzat helyi rendeletben szabályozza majd, hogy milyen építkezések felelnek meg a városképnek, és ez a 300 négyzetméter alatti épületekre is vonatkozik. Az intézkedésről ötpárti egyeztetés is lesz.

OLAF-vizsgálat, városlátogatás, határvédelem

Lázár beszélt arról is: 37 vizsgálatot kezdeményezett Magyarország ellen az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF, ami Lázár szerint kifejezetten kevés. Legutóbb a közvilágítás, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) támogatása és a metró ügyében indult. A miniszter szerint szívesen állnak minden vizsgálat elé.

Orbán Viktor Békéscsabára, Dunaújvárosba és Szegedre is ellátogat a következő hetekben a Modern Városok program keretében - közölte Lázár.

A Belügyminisztériumnál folyamatos költségtöbbletet jelent a határ őrzése, eddig összesen 85 milliárd forintot költöttek rá, ezt a kormány idén megemelte 10 milliárddal.

Eldőlt az OEP sorsa

Eldőlt az OEP sorsa, a nyugdíjbiztosítóval együtt nem működnek tovább a jelenlegi formában. Az OEP az EMMI-hez, a biztosító pedig az NGM-hez kerül.

Egy budapesti nagy közkórház lesz, nem pedig három sürgősségi központ - tisztázta Lázár az erről keringő híreket. A miniszter szerint a helyszín kiválasztása után akár már 2017-ben is megépülhet az intézmény, az előkészítésre 4 milliárd forintot tettek félre.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rodent, 2016.04.16 07:30

@rw2: "Viszont most eljutottam ahhoz, hogy nincsenek külföldi források és államcsőd, itt hagytam abba az olvasást... "

Kellemetlen lett a tema? :D
Meselhetnel, hogy miert kell 6,5% -on devizakotvenyt kibocsatania az allamnak, ha sorban allnak a kulfoldiek, hogy forint alapon finanszirozzak azt a csodalatos orszagot?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Napi6000, 2016.04.16 05:01

@rw2:
1. Akkor mi az alapos oka az átszervezésnek? Az OEP és a Nyufi közel évszázados önállósággal bír, miért kell szétválasztani őket és két különböző minisztérium alá rendelni? Miért kellett a NAV-ot besorakoztatni az NGM, vagy mi a fene alá?
2. Amikor az állam nem tud eleget tenni a fizetési kötelezettségeinek, akkor csődben van. Példa: a KLIK rendezetlen adósság-állománya. Nem csak a külföldi hitelezők felé kell teljesíteni a kötelezettségeket, hanem MINDEN relációban. Amikor az állam (a költségvetés) először el kezd késlekedni a kifizetésekkel, majd egy részüket megtagadja (elhalasztja ok nélkül), akkor bizony csődben van.
3. Nem véletlen a költségvetés rendeleti irányításának bevezetése: nincs érdemi ellenőrzés a kormány felett, a belső átcsoportosításokat a költségvetés módosítása nélkül (tehát országgyűlési - tágabb értelemben a nyilvánosság - kontrollja) teheti meg. Olyan ez arany apám, mint amikor túlköltekezel és a szűkösen rendelkezésre álló pénzedet ide-oda tologatod. Mindenbe belefizetsz egy keveset, hogy a likviditásod látszatát valahogy fenntartsad, de a lényeg, hogy már képtelen vagy a kötelezettségeidnek eleget tenni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.04.15 10:37

@rw2:

Mint tudjuk - te tudod? - ez nem midig volt így.

Orbániában lett minden központosítva és az elkülönítet pénzalapok megszűntetve.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2016.04.15 10:34

@Napi6000:
Az ne zavarjon, hogy a TB eddig is a költségvetésen keresztül finanszírozott állami szerv és nem önálló költségvetési egység, teljesen felesleges lenne az általad írtakhoz átszervezés.
Viszont most eljutottam ahhoz, hogy nincsenek külföldi források és államcsőd, itt hagytam abba az olvasást...

Egek, annak idején lehülyéztem azt az indexes újságírót aki felvetette az internethasználói jogosítványt... mea culpa!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Napi6000, 2016.04.15 06:59

Az OEP és a NYUFI ?bekebelezése? mögött a társadalombiztosításban kialakult szufficit lenyúlása áll. A kormány a szufficitet el fogja vonni és a költségvetési egyenleg ? áttételesen az államadósság - javítására akarja használni. Orbánék az államcsőd határán táncolnak: külföldi források nincsenek, belföldön kell körülnézniük minden fillér után. A takarékszövetkezetek betéteit ? pontosan úgy, mint a magánnyugdíj megtakarításokat - gyorsan eltapsolták, a kereskedelmi bankokat jobban megfejni már nem lehet: szóval belföldön sincs már elég forrásuk. Még az MNB-alapítványok trükközés sem jött be igazán (MNB pénzből állampapírok vásárlása).

Most már leplezetlenül könyvelési trükkökhöz kell folyamodniuk: ezért lett olyan fontos az OEP és a NYUFI lenyúlása.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html