Nagyot drágult a kukorica

Idén júniusában a mezőgazdasági termelői árak 1,5 százalékkal emelkedtek, ami a növényi termékek árának 3,5 százalékos növekedésével függ össze, miközben az élő állatok és állati termékek ára 1,8 százalékkal csökkent - adta hírül a KSH.
Napi.hu, 2016. augusztus 15. hétfő, 09:30
Fotó: Napi.hu

Tavaly júniushoz képest a  gabonafélék ára 8,7 százalékkal nőtt. A búza ára 10 százalékkal visszaesett, míg a kukoricáé 24 százalékkal emelkedett. (A kukorica betakarítása még nem kezdődött meg.)

A gyümölcsök ára 6,9, a zöldségféléké 4,1 százalékkal nőtt. Az előbbi termékcsoportban az ár emelkedését a meggyfélék és a földieper árnövekedése határozta meg.

Az élő állatok termelőiár-szintje 1,2 százalékkal emelkedett, az állati termékeké 9 százalékkal csökkent egy év alatt. A vágósertés ára 4,6 százalékkal nőtt. Az elmúlt másfél év legmagasabb felvásárlási árát (380 forint/kilogramm) volt ebben a hónapban.

Idén az első félévben a mezőgazdasági termelői árak 1 százalékkal növekedtek. A növényi termékek ára 4,4 százalékkal emelkedett, az élő állatok és állati termékek ára 4,9 százalékkal csökkent. A zöldségfélék ára 8,1 százalékkal nőtt.

A tej ára 12 százalékkal kisebb lett. A tej felvásárlási ára 2015 decembere óta folyamatosan csökken, 2016 júniusában 67 forint/liter volt.

A mezőgazdasági termelés ráfordítási árai 0,6 százalékkal alacsonyabbak voltak, ami a folyó termelőfelhasználás árszínvonalának 1,1 százalékos csökkenéséből, illetve a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 2,1 százalékos növekedéséből adódott.

A folyó termelőfelhasználás árszínvonalának mérséklődése az energia és kenőanyagok árának 9,6, illetve a műtrágyák árának 5,4 százalékos csökkenéséből, valamint az állatgyógyászati termékek árának 1,5, a takarmányok árának 2,9, továbbá a növényvédő szerek árának 2,9 százalékos növekedéséből tevődött össze.

Az agrárolló (a mezőgazdasági termelőiár- és ráfordításiár-index hányadosa) értéke 101,6 százalék volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK