Nagyot esett a BMI!

A feldolgozóipar szokásos év végi leállásai miatt 10,2 ponttal, 44,3 pontra csökkent decemberben a Beszerzési Menedzser Index (BMI) - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT). A legnagyobb visszaesést a gépipar produkálta.
Kolozsi Pál, 2003. január 6. hétfő, 10:17
Fotó:

Az előző évekhez viszonyítva nőtt azoknak a cégeknek az aránya, amelyek hosszabb leállásra kényszerültek. A BMI nagyobb csökkenést jelez, mint 2001 decemberében (45,1), de közel azonos a felmérés történetében a feldolgozóipar legnagyobb növekedést mutató évének számító 2000-es év decemberi értékével (44,2).

A felmérés részindexei közül csak a beszerzési árak (51,0) és az export index (51,6) decemberi értéke haladja meg az 50,0-es értéket. A termelési index (41,0) jelentős csökkenést mutat. Értéke 15,9 százalékponttal kisebb, mint novemberben volt, amit a válaszadók többsége a hosszú leállási idővel indokolt. A rendelési index (43,5) szintén jelentős csökkenést mutat decemberben. Éves szinten a részindexek között az új rendelések átlagos növekedése volt 2002-ben a legnagyobb (57,2).

A novemberi előrerendelések és az év végi ünnepi leállások következményeként decemberben csak a válaszadók 17 százalékánál nőttek a megrendelések, míg a csökkenést jelzők aránya kétszeresére nőtt (30 százalék). A decemberi indexértékek között a legkisebb a beszerzési mennyiség index (40,0). A beszerzési index február óta folyamatosan növekedést mutatott, így a decemberi visszaesés ellenére az éves átlagos beszerzési mennyiség növekedése (55,0) meghaladja egy évvel korábbit (53,1). A beszerzések csak a textiliparban stagnáltak az előző hónaphoz képest, míg a többi ágazatban jelentős visszaesés tapasztalható. A foglalkoztatási index (45,5) az év utolsó hónapjában mutatja a legnagyobb létszámcsökkenést. Ismét duplájára nőtt a csökkenést jelző cégek aránya.

A legnagyobb csökkenést a gépiparból jelezték (36,8), de jelentős az élelmiszeripari leépítés is (40,0). Az ágazatok szerinti Beszerzési Menedzser Indexek közül a legkisebb csökkenést a textilipari index mutatja (49,8). A legnagyobb visszaesést (39,8) az éves szinten legnagyobb növekedést mutató kohászat indexe jelzi. Az ország régióiban Észak-Magyarország (50,5) kivételével csökkenés tapasztalható.

BMI
HOZZÁSZÓLÁSOK