Nagyot zuhant a bizalom az iparban

Májusban idei mélypontjára esett a GKI−Erste konjunktúraindex: az üzleti várakozások nagyot, a fogyasztóiak kevésbé romlottak.
Domokos László, 2011. május 23. hétfő, 08:17
Fotó:

Az üzleti szférán belül az ipari bizalmi mutató váratlanul és látványosan − egyetlen hónap alatt kivételesnek mondható kilenc ponttal − zuhant. A negatív változás minden cégcsoportra és témakörre jellemző. Az építőipar továbbra is a legpesszimistább ágazat, a várakozások romlása májusban is folytatódott. A kereskedelmi és a szolgáltató cégek kilátásai egy kissé javultak. A foglalkoztatási szándék az iparban és az építőiparban gyengült, a kereskedelemben javult, a szolgáltató cégeknél nem változott.

Eközben a lakosság munkanélküliségtől való félelme erősödött. Májusban minden ágazatban mérséklődtek az áremelési törekvések. Enyhült a fogyasztók inflációs várakozása is.

A fogyasztói bizalmi index idén szinte folyamatosan csökkent. Májusban a lakosság saját várható pénzügyi helyzetét az áprilisban gondoltnál rosszabbnak látta, s lényegesen kedvezőtlenebbnek érezte a pillanatot tartós fogyasztási cikkek vásárlására.

 

Indexek az idén
jan.febr.márc.ápr.máj.
Üzleti bizalom0,52,9-1,30,6-4,3
Fogyasztói bizalom-25,8-27,7-37,3-36,8-38,5
Konjunktúra-6,3-5,1-10,7-9,1-13,2

HOZZÁSZÓLÁSOK