Az interjúban a Magyar Nemzet szembesítette Navracsics Tibort Sólyom László kritikájával, aki korábban arról beszélt, hogy a politikai és gazdasági hatalom bebetonozásán és központosításán túl legfeljebb pillanatnyi taktikai célok ismerhetők fel az elmúlt két év kormányzásában.

A miniszterelnök-helyettes ezzel kapcsolatban kifejtette: a volt államfő kritikája a most zajló átalakulási folyamatban nagyjában olyan, mint amikor egy felújításra szoruló épületben a bontási és kezdetleges építési szakaszok után valaki azt mondja, hogy "ez rondább, mint amilyen korábban volt". Mint Navracsics Tibor mondta, lehet, hogy jelenlegi állapotában nem olyan szép, de látni kell, hogy az alaptörvény és a kiépülő intézményrendszer egy új politikai és intézményi kultúrát eredményez. Hozzátette: "ha arról van szó, hogy viszonylag rövid időn belül nagy léptékű változásokat kell végrehajtani - márpedig 2010 tavaszán Sólyom Lászlónak sem lehettek ezzel kapcsolatban kétségei -, akkor a központosítás tűnik hatékonyabb megoldásnak. Ugyanakkor ez nem zárja ki egy későbbi decentralizáció lehetőségét".

Megfogalmazása szerint a mai magyar helyzetet talán az 50-es évek Charles de Gaulle-féle rendeleti kormányzásával párhuzamba állítva lehetne legjobban érzékeltetni. Az ilyen nagy volumenű alkotmányos, közjogi átalakulásoknál időnként valóban előfordul az, hogy erőltetett tempójú törvényhozás zajlik, de mindez annak érdekében történik, hogy minél előbb kiépüljön az új rendszer.

A választási regisztrációval kapcsolatos felvetésre Navracsics Tibor kérdéssel válaszolt: ki az, aki megakadályozza a szocialistákat, hogy szavazóikat rábeszéljék arra, hogy menjenek el és iratkozzanak fel?