A baj mindig csőstül jön: visszatért a madárinfluenza

Újra megjelent Magyarországon a madárinfluenza - adta hírül a Nébih. A járványügyi nyomozás folyamatban van.
Domokos László, 2020. március 26. csütörtök, 09:35
Fotó: Getty Images

A Bács-Kiskun megyei Csólyospálos közelében található kacsatartó gazdaságban azonosította a madárinfluenza H5N8 altípusának jelenlétét március 25-én a Nébih laboratóriuma. Az összesen mintegy 32 500 pecsenyekacsát számláló gazdaságban a hétvégén megemelkedett elhullást tapasztaltak, továbbá megjelentek a betegségre jellemző klinikai tünetek is - közölte a hivatal.

A fertőzött állományok leölését már gyanú alapján megkezdték a szakemberek, továbbá a gazdaság körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet és a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet. A betegség megjelenésének mikéntjére a folyamatban lévő járványügyi nyomozás adhat majd magyarázatot.

A vándormadarak vonulása miatt a vírus továbbra is folyamatos veszélyt jelent a baromfiállományokra. Emiatt továbbra is érvényben van a baromfik zárt tartásának kötelezettsége. Szintén kötelező a járványvédelmi minimum feltételek teljesítése, azaz a baromfikat zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt és az almot is zárt helyen kell tárolni.

HOZZÁSZÓLÁSOK