Mire kell figyelni a vásárláskor?

  • A fényes héj, az élénkzöld kocsány a frissesség jele.
  • A barnás foltok a romlás jelei.
  • Ne válasszunk gyűrött héjú, megpuhult egyedeket, mert ezek az elidősödött példányok olykor keserűek.
  • Válasszunk a méretéhez képest nehéz padlizsánt.
  • Az éretlensége miatt csak enyhén színeződött, esetleg zöldes árnyalatot mutató termésben ugyanaz a mérgező vegyület halmozódott fel, mint a napfényre kitett burgonyában. Ha szobahőmérsékleten néhány napig tartjuk, a termés beérik.
  • A hűtőszekrényben néhány napig tárolhatjuk. Csakis felhasználás előtt mossuk meg.

A padlizsán szeleteléséhez rozsdamentes kést használjunk, különben elszíneződik a húsa. A nagyobb bogyók és a fehér változat héja vastag és kemény lehet, amelyen hámozással lehet segíteni.

Ausztrál kutatás szerint az összes zöldség közül a padlizsán képes a legtöbb zsiradék felszívására. Egy adagnyi mélysütött padlizsán szelet négyszer annyit szív fel, mint a vele azonos tömegű burgonya - olvasható az Ételt csak okosan oldalon.