Figyelem, veszélyes magokkal tömik a postaládákat!

A közelmúltban a hazai és a nemzetközi sajtóban is találkozhattunk bizonyos kéretlen vetőmagcsomagokról szóló hírekkel. Elsősorban Kínából, illetve más távol-keleti országokból (Szingapúr, Tajvan, Malajzia, Vanuatu) érkeztek magánszemélyek postacímére ismeretlen eredetű vetőmagok, amelyek több esetben szennyeződéseket, illetve károsítókat tartalmaztak - adta hírül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)
Szász Péter, 2020. szeptember 3. csütörtök, 10:25
Fotó: Napi.hu

A hivatal értesülései szerint a harmadik országokból érkező csomagok általában egynél több fajból származó magokat tartalmaznak. A vizsgálatok esetenként növényi törmeléket, talajmaradványokat, elhullott rovarlárvákat és a hozzájuk kapcsolódó szennyeződéseket, valamint gombás fertőzést is kimutattak a csomagokban.

A fentiek mindegyike veszélyt jelenthet a hazai élővilágra és mezőgazdaságra, hiszen különféle invazív fajok, növénybetegségek vagy ártalmas gyomok behurcolását eredményezhetik - írja a hatóság.

A súlyos kockázatra való tekintettel a Nébih kéri mindazokat, akik ilyen jellegű postacsomagokat kaptak vagy kapnak, hogy adják át azokat az illetékes megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályának, de legalább értesítsék a hatóságot a csomag érkezéséről.

A csomagok tartalmát semmiképpen ne ültessék el, ne etessék meg állatokkal, ne dobják a lefolyóba vagy a kommunális hulladékgyűjtőbe!

- hívják fel a figyelmet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.09.03 13:30

Ezeket a sz@rokat, amit most termésnek csúfolnak, azt már nem lehet elrontani.
Ízetlen paradicsom, aminek a tudomány vette el az ízét.
Tök állagú, ízetlen dinnye, aminek a tudomány vette el az ízét.
Ízetlen, kemény, aminek a tudomány vette el az ízét és keményítette meg, hogy mindennek ellenálljon.
A tudomány az utóbbi évtizedekben csak sz@rt csinál, kár pénzt adni nekik.
És a legújabb hír a tudósokról, hogy fel akarják támasztani a kihalt őslényeket, amelyek mondjuk felfalná az emberiséget.
Ezek a mai tudósok az emberiség ellen ténykedik, meg kell vonni tőlük a támogatásokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html