A népszavazás tervezett kiadásaiból a helyi kiadások 48 százalékot, a központi kiadások 18 százalékot, az informatikai kiadások 31 százalékot képviseltek, a külképviseleti szavazás részaránya 3 százalékos volt.

A KEK KH a népszavazás lebonyolítása érdekében hat közbeszerzési eljárást bonyolított le, a közbeszerzések összege 1202 millió forint volt. Az informatikai eszközöket és szolgáltatásokat központosított közbeszerzés keretében szerezték be 288 millió forint értékben. A népszavazás lebonyolításához kapcsolódó informatikai kiadások összege 1344 millió forint volt, ami a teljes kiadás közel 32 százalékát tette ki. A 2004. évi népszavazás informatikai kiadásaihoz képest a növekedés több mint kétszeres, 746 millió forint összegű volt.

A külügyminisztérium az előírt összesítő és külképviseleti választási irodánkénti elszámolást határidőre elkészítette, az átadott pénzeszközök közel 59 százalékát használták fel. A helyi választási irodák a feladattípusú, a területi választási irodák a feladat-típusú és összegző jellegű feladat-típusú elszámolási kötelezettségüknek határidőn belül eleget tettek - szögezi le az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

A népszavazás után az ellenőrzött helyi önkormányzatok 19 százalékánál a helyi választási irodavezető díjazásának kifizetése az előírások ellenére történt, mivel az ellenőrzési kötelezettséget nem teljesítették, a területi választási iroda vezetője nyilatkozat alapján döntött a kifizetésről. A népszavazás pénzeszközeinek felhasználását az önkormányzati miniszter az ésszerű határidőt követően, a 2009-ben 10 szervezetnél vizsgáltatta.

Az OVB által hitelesített, összesített adatok alapján a népszavazáson, belföldön 4 058 196 fő, külföldön 2819 fő jelent meg. Az elszámolt kiadások és a szavazásra megjelentek száma alapján az egy főre jutó kiadás összege belföldön 1017 forint, a külképviseleti szavazáson 27 787 forint volt, ami a belföldön lebonyolított szavazás egy főre jutó kiadásának több mint huszonhétszeresét tette ki, ezt a külképviseleten történő szavazáshoz kapcsolódó többlet kiadások (utazási és szállítmányozási költség, napidíj) okozták.

A KEK KH vezetője a népszavazás kiadásairól az előírt határidőben elkészítette és felterjesztette az önkormányzati és területfejlesztési miniszter részére az elszámolást. A feladatsoros elszámolás szerint a népszavazási kiadások előirányzatának összege 4470 millió forint, a teljesített kiadások összege 4236 millió forint (95 százalékos teljesítés), a maradvány 234 millió forint volt - közölte az ÁSZ.

Jelentésünkben a választások, népszavazások lebonyolításához biztosított támogatások felhasználásának és elszámolásának ésszerű határidőben történő ellenőrzésére, az informatikai rendszerek költségtakarékos, és a biztonságos működtetés követelményeit maradéktalanul betartó, megalapozott, indokolt és alátámasztott fejlesztésére, a népszavazásban feladatot ellátók részére meghatározott minimális díjazás kifizetésének biztosítására, a reprezentációs kiadással, élelmezéssel, étkeztetéssel összefüggő tételek normatív összegének meghatározására, az ajánlószelvények kézbesítésére vonatkozó kedvezményes postai díjjal kapcsolatos egyeztetés és megállapodás kezdeményezésére, az országgyűlési választás kampányára biztosított támogatás kiutalási határidejének megváltoztatására, a külképviseleti szavazásoknál a megállapodásban, illetve a megállapított normatívákban nem szereplő kiadások elszámolásának elkerülésére, valamint a szavazástechnikai anyagok szállítására vonatkozó külügyminiszteri utasítás előírásainak betartására tettünk javaslatot - áll az Állami Számvevőszék közleményében.