Nehéz helyzetben a kórházi beszállítók

Ismét nehéz helyzetbe kerültek az orvostechnikai eszközöket beszállító vállalkozások, a nyár eleji konszolidáció nem hozott végleges megoldást, a kórházak adóssága elérte a 45 milliárd forintot - írja közleményében a Magyar Orvostechnikai Beszállítók Szövetsége (MOBSZ).
Napi.hu, 2015. december 8. kedd, 11:31
Fotó: Napi.hu

A szervezet szakértői szerint a finanszírozás új alapokra helyezésével, bizonyos pénzügytechnikai intézkedésekkel lehet hosszú távon javítani a rendszeren. A MOBSZ szakértői továbbra is egy védőháló felállítását és az életmentő eszközök áfájának 27 százalékról 5 százalékra csökkentését szorgalmazzák a vállalkozások ellehetetlenülésének megakadályozására.

Miközben a gyógyszerek áfája 5 százalékos, egy életmentő, beültethető defibrillátor vagy egy szívkatéterre 27 százalékos áfát kell fizetni. Az áfát az orvostechnikai beszállítók rendesen fizetik, ugyanakkor az eszközök ára mellett ezt sem kapják meg időben a kórházaktól, vagyis az áfát, az ingyenesen kihelyezett árukészleteket és az egyéb költségeket is beleszámítva a hazai kis- és középvállalkozások éves árbevételükkel finanszírozzák az egészségügyet - mondja Csipő Georgina, a MOBSZ szakmai felelőse.

A MOBSZ szakértői szerint kamatmentes állami hitellel, készfizető kezesség vállalásával vagy a tartozások ingyenes faktorálásával jelentősen stabilabbá válhatna a finanszírozás. A védőháló működtetésében kiemelt szerepe lehet az állami hátterű hitelintézeteknek. A szervezet által javasolt, pénzügyi és adószakértők bevonásával készített szakmai javaslatcsomagban foglalt pénzügytechnikai megoldások ráadásul költségvetési terhet sem jelentenének az állami büdzsé számára - olvasható a közleményben.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK