Nehezebb átjutni a határon a sertéspestis miatt

Hosszabb várakozási idővel kell számolniuk a határon az Ukrajnából Magyarországra érkező autósoknak a Kárpátalján megjelent afrikai sertéspestis (ASP) miatt megszigorított poggyászvizsgálat és az ukrán állampolgárok uniós vízummentességével megnőtt utasforgalom következtében - mondta az MTI-nek szerdán Buhajla József, Magyarország ungvári főkonzulja.
Szász Péter, 2017. szeptember 6. szerda, 17:32
Fotó: MTI/EPA

Az ukrán-magyar közúti határátkelőhelyek ukrán oldalán az utóbbi hetekben állandósult gépkocsisorok okairól Buhajla József elmondta, a probléma többrétű, hiszen lassítja a határátkelőhelyek forgalmát, hogy Kárpátalján, így Tiszaújlakon, a magyar államhatár közvetlen közelében felütötte a fejét az ASP, ami miatt a magyar hatóságoknak szigorítaniuk kellett az Ukrajnából érkező utasok poggyászainak vizsgálatát. Ez az intézkedés nem bizonyult indokolatlannak, mivel a vámosaink minden második-harmadik autóban találnak élelmiszert, amivel bejuthat Magyarországra a veszélyes állatbetegség kórokozója, és ezt mindenképpen meg kell akadályozni - tette hozzá.

Bízik abban ugyanakkor, hogy az ukrán állategészségügyi hatóságok a megfelelő intézkedések foganatosításával a lehető legrövidebb időn belül felszámolják a sertéspestis gócait, és fel lehet oldani a karantént. Most az a legfontosabb, hogy az Ukrajnából Magyarországra utazók ne vigyenek magukkal élelmiszert - figyelmeztetett. (Kilövik az összes vaddisznót)

A diplomata szerint jelentős mértékben hozzájárul a sorok kialakulásához az átkelőkön az is, hogy június 11-től az ukrán állampolgárok vízum nélkül utazhatnak az Európai Unóba, ami - az előrejelzések helyességét igazolva - legalább 40 százalékkal növelte az utasforgalmat, ráadásul ez idő tájt térnek vissza az EU-ba nyári szabadságukról az ukrán vendégmunkások. Az ukrán-magyar határátkelőhelyek fizikai áteresztőképessége nem teszi lehetővé a megnőtt forgalom gyorsítását - mutatott rá. Mint kifejtette, magyar részről jó előre jelezték az ukrán félnek, hogy az uniós vízummentesség életbe lépése után jelentős mértékben meg fog nőni a közös határátkelőhelyek forgalma. Közölte, remény van arra, hogy a közeljövőben elkezdődik hat ukrán-magyar határátkelőhely korszerűsítése, Kijevben már folynak az ezzel kapcsolatos kétoldalú tárgyalások.

Azoknak az utasoknak, akik Ukrajnából közúti határátkelőhelyen készülnek belépni Magyarországra, egy-másfél órás várakozási idővel kell számolniuk. Ezért érdemesebb vonattal utazniuk Magyarországra azoknak, akik tehetik - javasolta a diplomata.

HOZZÁSZÓLÁSOK