Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Közel 20 éve működik Magyarországon az a lakástakarék-konstrukciót, amelyben az emberek úgy takarékoskodhatnak lakásépítési vagy -felújítási célokra, ezt aztán az állam pótolta ki támogatással. A maximumot az jelentette, ha havi legalább 20 ezer forintot tett félre valaki, ekkor az állam 72 ezer forintot tett hozzá a spóroláshoz. 2002 óta nem emeltek a támogatási díjon, sőt évek óta keringett, hogy a kormány megszüntetné a konstrukciót.

Most a fideszes Bánki Erik, a parlament gazdasági bizottságának elnöke törvénymódosító javaslatot adott be hétfőn, hogy eltörölje a lakás-takarékpénztári (ltp) konstrukciók állami támogatását. Az Index idézi az indoklását is: "nem szolgálja eredményesen az otthonteremtési célokat, miközben a szolgáltatók az állami támogatás egy részén is extraprofitot realizálnak."

Emellett azt is állítja, hogy idén több mint 70 milliárd forint körüli támogatást adtak a lakástakarékokra, miközben 2010 óta a négy lakás-takarékpénztári szolgáltató közel "60 milliárd forint extraprofitot realizált". Bánki azzal érvel, hogy a rendszer "az állam és az adófizetők számára költséges, de nem hatékony konstrukcióvá vált." Még azt a számítást is az alátámasztásra használja a javaslatban, hogy az összes öngondoskodási megtakarításnak csak az egyharmadát teszi ki a lakástakarékban tartott pénz, de az összes ilyen jellegű állami támogatás háromnegyede kerül évente a lakástakarék-pénztárakhoz.

Bánki úgy véli, hogy a csok jobban szolgálja a kormány céljait a lakhatási támogatások között. A törvény visszamenőlegesen nem lesz érvényes, tehát a már megkötött szerződésekre kifizetik az állami támogatást.

A javaslat egyezik a kormány szándékaival is - ezt Varga Mihály, pénzügyminiszter mondta mfor.hu-nak. Szavai szerint az ltp-kre fordított állami támogatások valamilyen formában majd az öngondoskodás más területeire (egészségbiztosítás, nyugdíjcélú megtakarítások) menjenek.

A törvényjavaslatot már kedden elfogadhatja a Parlament, így akár már szerda este kihirdetheti azt Áder János államfő, ezért a leggyorsabb forgatókönyv szerint csütörtök reggeltől nem lehetne új államilag támogatott ltp-t kötni.

A lakástakarék-piacról néhány hete lépett ki az Aegon Magyarország Zrt.

A kép forrása: Shutterstock.