Mint Leitner kifejtette, annak ellenére, hogy az innovatív gyógyszergyártók tevékenységükkel 100 milliárd forint bruttó hozzáadott értékkel járultak hozzá 2010-ben a magyar gazdasághoz, a Széll Kálmán-tervben 2012-re 83, a következő két évben 120-120 milliárdos gyógyszerkassza csökkentést írtak elő. Jövőre a teljes gyógyszerkassza 25 százalékát, vagyis minden 100 forint betegnek juttatott, gyógyszerre fordított állami támogatásból 25 forintot az iparnak kell állnia - tette hozzá a GSK ügyvezetője.

Az innovatív gyártók a kassza ilyen mértékű finanszírozása felett egyéb programokkal - mint az egészségügyi intézményeknek nyújtott kedvezmények, az orvosok képzésének támogatása, gyógyszer és pénzadományok, valamint k+f kiadások - mindösszesen 36 milliárd forint értékben vállaltak át részben állami feladatokat - hangsúlyozta Leitner. Prognózisa szerint az innovatív gyógyszergyártók által megtermelt hozzáadott érték 2010-12 között 56 milliárddal zuhanhat.

Az előírt spórolást nem bírja el a gyógyszerkassza

A Széll Kálmán-tervben előirányzott megtakarítást semmiképpen sem bírja el a gyógyszerkassza. Ennek ugyan lehet eszköze a generikus gyógyszerek árának csökkentése, vagy a nem bizonyított hatékonyságú orvosságok tb-listáról való törlése, és felül lehetne vizsgálni a 25 százalékos tb-támogatással kapható, általában akut kezeléseknél alkalmazott gyógyszerek körét is. Mindezen intézkedésekkel is azonban legfeljebb 50 milliárd forintos megtakarítás érhető el.

Immár évek óta fennálló probléma, hogy nem marad forrás az új, innnovatív szerek finanszírozására. Azonban ha az egészségügyi kormányzat a fenti szempontokat is figyelembe venné, juthatna pénz a súlyosabb betegek számára valóban gyógyulási esélyt jelentő innovatív szerek tb-támogatására. Sajnos, ezek a készítmények ma egyre kevesebb beteghez jutnak el - véli a cégvezető.

A diszkrimináció miatt küldöldre mehetnek a képzett szakemberek

A megkülönböztetés nélküli tetemes adóztatás következményeként a cégek más országokba irányítják a beruházásaikat, a kutatás-fejlesztést. Várható, hogy 1500-2000, magasan képzett ember kerül utcára, hagyhatja el az országot, ezért nagyobb lehet a 83 milliárdos megtakarítás előírás kára a hasznánál - emelte ki Leitner György.