Nem csípett a paprikatinktúra, kivonták a forgalomból

Nem felel meg az előírt minőségnek a Silvestris&Szilas Kft. által gyártott kapszaicin tartalmú Tinctura Capsici készítmény egy vevői panasz alapján bevizsgált tétele, ezért az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a teljes készletet kivonta a forgalomból.
Szepesi Anita, 2018. június 11. hétfő, 13:19
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az OGYÉI lapunkhoz eljuttatott közleményéből kiderül, a Tinctura Capsici elnevezésű gyógyszeranyag  (Gyártó: Silvestris&Szilas Kft) kivizsgálására egy ügyfélpanasz miatt hivatalból indított eljárást a hatóság. A minőségi kifogás szerint a tinktúrával készített kenőcs nem hatásos, nem fokozza a bőrre kenve a vérbőséget, továbbá maga a tinktúra sem elég csípős.

A bejelentés nyomán az OGYÉI zárolta az érintett raktártételt, majd analitikai vizsgálatot végeztetett belőle, melynek eredményeképpen megállapították, hogy a tinktúra kapszaicin tartalma alacsony, nem felel meg az OGYÉI által előírt minőségnek.

Az OGYÉI  a kivizsgálás lezárásáig az összes gyártási tétel forgalmazását, a gyógyszeranyagból való gyógyszerkészítést, és az előre elkészített, Tinctura capsici tartalmú gyógyszertári laborált készítmények kiadását felfüggesztette.

A további laborvizsgálatok alátámasztották a minőségi hibát, ezért az OGYÉI a forgalomból való kivonás mellett döntött.

Fotó: Napi.hu/Szabó Dániel

HOZZÁSZÓLÁSOK