A felmérés tanúsága szerint az autósok beletörődtek abba - a biztosítási szakemberek többsége által már jó ideje hangoztatott - ténybe, hogy a kötelező biztosítások díjának további csökkentését a biztosítók már képtelenek lennének kigazdálkodni. Erre utal legalábbis az a tény, hogy a válaszadók 38 százaléka stagnálást, 35 százaléka pedig emelkedést vár a 2011-es tarifákban.

A kotelezo.hu kérdéseire választ adó autósok ötöde már évi kétezer forint alatt is hajlandó új kötelezőt kötni, további 41 százaléknak elegendő a váltáshoz az, ha 2000-5000 forint közötti összeget tud megtakarítani. Mindössze a résztvevők 12 százaléka jelezte azt, hogy 10 ezer forint alatt nem kívánnak belefogni a biztosításváltás folyamatába.

Az online alkuszok szerepe a felmérésben nyert válaszok alapján az idén is meghatározó lesz: 59 százalék tervez alkuszon keresztül, 26 százalék biztosítói honlapokon, míg 13 százalék személyes úton tájékozódni az új lehetőségekről.

A váltás során a legfontosabbnak azt tartják a megkérdezett autósok, hogy egy helyen lássák az összes biztosító ajánlatát (4 fokú skálán 3,76-os átlag), árgaranciát kapjanak (3,73), és néhány perc alatt el tudják végezni a szükséges műveleteket (3,70). Szintén fontos szempont az is, hogy az előző biztosítást is felmondják az autós helyett.