A Goldman Sachs elemzői szerint a magyar államkötvények nemfizetése esetén biztosító CDS-ek árszabása tovább csökkenhet a közeljövőben, így azoktól még most érdemes volna megszabadulni. A Goldman szerint az ötéves állampapírok bedőlése esetén garanciát jelentő CDS-eket márciusban még rekordnak számító 638,5 bázispontos, jelenleg pedig 275 bázispontos felárral kínálták a piacon, ám áruk hamarosan 200 bázispont alá csökkenhet.

A GS szakértői szerint a gazdaság stabilizálása érdekében hozott kormányzati intézkedések hozzájárultak a befektetői bizalom megszilárdulásához. A térséggel szembeni kockázatvállalási kedv növekedését jelzi az is, hogy az euró/forint kurzusa 12 százalékkal mérséklődött március óta.

A CDS-ek az államkötvényt vásárlónak a kötvény névértékéig garanciát jelentenek a kötvény nemfizetése esetén. A CDS-felárak csökkenése a mögöttes értékpapír iránti bizalom növekedését jelzik.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési részlegének nemrégiben kiadott elemzése szerint Magyarország, "amely kemény megszorításokra kényszerült, miközben a világ nagy része éppen fellazította költségvetési alapállását", a fejlett ipari államok alkotta OECD-térségen belül a legerősebb költségvetési pozícióban kerülhet ki a jelenlegi globális recesszióból, és ciklikus kiigazítással számolva jövőre akár költségvetési többlete is lehet, feltételezve, hogy a választások közeledtével nem lesz visszalépés a költségvetési szigorban.