Nem fogja elhinni, mennyi pénzt kapott a felcsúti foci

Átláthatatlanul jutottak kétszáz milliárd forint állami adótámogatáshoz a látványcsapatsportok Magyarországon – állapítja meg Transparency International Magyarország most megjelent elemzése. A legnagyobb nyertese a futball és a felcsúti futballszervezetek.
Papp Zsolt, 2015. október 22. csütörtök, 10:35
Fotó: Napi.hu

A kormány négy éve vezette be a látványcsapatsportok (foci, kosárlabda, kézilabda, vízilabda és a jégkorong) támogatási rendszerét. A vállalatok 2011 óta dönthetnek úgy, hogy társasági adójuk egy részét nem az államkincstárba, hanem valamelyik kedvezményezett sportág csapatának támogatására fordítják. Az elmúlt években csak ezen a csatornán 200 milliárd forintnyi adó jutott a sportszervezetek támogatásra - összegzi a Transparency International (TI) új elemzése. A gond az, hogy az állam ezeket az adóforintokat nem állami pénzként, hanem a cégek magánadományaként kezeli, így ezek felhasználásával, elköltésével sem az adományozó cégeknek, sem a kedvezményezett sportcégeknek nem kell elszámolniuk.

A rendszer átláthatatlanság miatt nem lehet tudni, hogy az elmúlt négy évben melyik cég, melyik sportklubot támogatja az adóforintokból. Ez nem csak a korrupció veszélyét hordozza magában, de arra is lehetőséget ad, hogy egyes cégek - titokban - egyes kluboknak aránytalanul sok pénzt utaljanak. A négy év alatt elosztott 200 milliárd forintból a legnagyobb részesedést a legeredménytelenebb sportág, a futball kapta. Ezek a cégek, klubok 75 milliárd forint támogatáshoz jutottak.

A summán 1100 sportklub osztozott, de az első "szerencsés" 13 csapat összesen 21 milliárd forintot kapott. Utóbbiak közé tartozik többek között a FTC, az Újpest, a Vasas, a Honvéd, a ZTE, a Debrecen és a Diósgyőr, valamint a szolnoki vasutasok csapata is. Egy átlagos futballcsapat évi 4,3 millió forint támogatást kap, a csapatok 90 százaléka 20 millió forintnál kisebb támogatáshoz jut évente.

Nyilvánosságot!
Az TI azt javasolja a döntéshozóknak, hogy legyenek nyilvánosak a támogatók, a sportszövetségek és az állami intézmények is tegyék átláthatóvá a támogatás menetét.

A TI azt is javasolja, hogy legyen nyilvános, milyen sportszakmai okokra hivatkoznak a támogatási keretek megállapításainál és a stadionok építéseinél.

Az elmúlt négy évben azonban a legtöbb pénzt a Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítvány szerezte meg. A felcsúti szervezetek összesen 9,2 milliárd forintnyi támogatást zsebeltek be a TI adatai szerint. A település kirívóan szerencsés és profi volt a szponzori adóforintok megszerzésben, hisz a futballpénzek 44 százaléka került hozzájuk.

A korrupció a résztelekben rejlik

A kormány úgy alakította ki a céges sporttámogatási rendszert, hogy a politikusoknak kedves sportegyesületek ellenőrizhetetlenül juthassanak az állam adóbevételeit csökkentő pénzekhez, ráadásul mindezt szabályosan tehetik - mondta Mucsi Gyula, a TI sportkorrupciós kockázatokról szóló jelentésnek szerzője. Az adótámogatásra aspiráló kluboknak sportfejlesztési programot kell kidolgozniuk, ezt a sportági szakszövetségeknek kell jóváhagynia. Nem lehet tudni viszont, hogy a támogatásokat milyen sportszakmai programok alapján kapták meg, és azt sem, hogy az elutasításnak mi volt az oka. A megítélt keretek között óriási különbségek vannak, ráadásul a döntéseket az egymással - elvileg - versenyző sportegyesületek nem egyszerre kapják meg, így a kiválasztottak gyorsabban kezdhetnek a szponzorok keresésébe.

A szövetség dönti el, melyik csapat kaphat állami adóbevételt, mekkora összegben - csakhogy a döntési folyamat teljességgel átláthatatlan. Mindeközben a látványcsapat-sportágak szövetségi vezetőinek politikai kapcsolatai teljesen nyilvánvalóak, hisz ezen szervezeteket nem egy esetben kormánypárti országgyűlési képviselő vezeti.

A kormány nem bízza a véletlenre az átláthatóságot sem: a sporttörvény idén januári módosítása után elegendő "összesített adattartalom szolgáltatásával" tájékoztatást adni a támogatásokról - így nem lehet tudni, hogy melyik cég, melyik egyesületet támogatja.

Haverok stadionjai

A kormány sem tagadja, hogy a stadionok építésre zömében közpénzt költenek. A korrupció ezen esetekben is nyilvánvaló - szögezi le a jelentés -, hisz rendre a gazdasági holdudvarhoz tartozó vállalkozók kapják meg stadionépítési megrendeléseket. A felcsúti stadiont Mészáros Lőrinc cégei építették, az FTC-stadiont pedig a miniszterelnöki megbízottként is aktív - egyben a Videoton focicsapatot is tulajdonló - Garancsi Istvánhoz köthető Market Zrt. építette.

Alighanem a politikai kapcsolatokkal magyarázhatóak a látszólag értelmetlen stadionberuházások. A 16 ezer lakosú Kisvárda csapata nemrég jutott fel az NB II-be, az NB I-ben soha nem játszott, mégis Európa-liga selejtezőkre alkalmas luxusstadiont kap. A TI szerint nem a véletlen, hanem az játszhatott közre, hogy a körzet országgyűlési képviselője Seszták Miklós fejlesztési miniszter. Hasonlóan járt Mezőkövesd is, amely 800 millió forintot kapott stadionépítésre. Mezőkövesd korábbi polgármestere, a körzet képviselője Tállai András, az NGM államtitkára.

A most nyilvánosságra hozott jelentés egy nemzetközi kutatás része - mondta el Martin József Péter, a TI Magyarország igazgatója. A jelentés 50 ország helyzetét veti majd össze - amit várhatóan 2016-ban publikálnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nitro, 2015.10.23 23:49

@Johndoe: Egy igénytelen,gerinctelen kis s.gnyalóvagy. Ha elolvastad volna a cikket és bírnád a magyar nyelvet, akkor tudnád értelmezni a szavak halmazát.
A lényeg az átláthatatlanság, a politikai befolyásoltság, a korrupció.
Ha egy napot is lettél volna a versenysport közelében, tudhatnád, hogy a TAO-törvény, törvényesített pénzlenyúlás. Ha meg valaki veszi a fáradtságot és megpróbálja az emberek elé tárni az igazságot, akkor a narancsos sáskák egyből háttérhatalomról zagyválnak. @Rodent-tel maximálisan egyetértek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2015.10.23 21:09

@Johndoe: khm...

A labdarúgó csapatok egyben gazdasági társaságok is, így fellelhetőek az éves beszámolóik... ha a támogatási összegekre roppant pontosan lenne kíváncsi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ezusthaju, 2015.10.23 21:07

@Johndoe:
"ki pénzeli őket"
Egy biztos, nem az én adómból. Nem úgy mint az aranylábú pénztemetőinket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2015.10.23 21:05

@Johndoe: A hozzad hasonlo szarjankok miatt lophat a kormany egyre tobbet es tobbet. Nem tudom miert jo ez neked, de ha nem kapsz a lopott penzbol, akkor sulyos elmebeteg lehetsz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Johndoe, 2015.10.23 20:43

Ahhoz képest, hoy a Transparency International szerint pont az a baj, hogy nem lehet tudni, hogy ki mennyit kapott, elég konkrét összegeket vél tudni. Nem átlátszó egy kicsit? Jó, hogy vannak ezek az álcivil szervezetek. Az persze nem transzparens, hogy ki pénzeli őket és évi mennyiből írják ezeket a hülye politikai cikkeket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html