Jó okkal feltételezhető, hogy az Európai Bizottság a magyar kormánynál nagyobb államháztartási hiánnyal számol majd jövőre, amikor pénteken közzéteszi a tagállamok növekedési kilátásaira vonatkozó tavaszi makrogazdasági előrejelzéseit. Bár a pontos számot egyelőre nem tudni, a Bruxinfo információi szerint Brüsszel a magyar kormány által április közepén benyújtott konvergenciaprogram áttanulmányozása után GDP-arányosan 3 százalék - tehát ismét a megengedett határ - feletti deficitet jósolhat Magyarországnak.

A Bizottság 2012-es előrejelzése így akár több tized százalékkal is eltérhet a magyar konvergenciaprogramétól, amely jövőre 2,5 százalékos, 2013-ban pedig 2,2 százalékos államháztartási hiányt vetített előre azt követően, hogy 2011-ben - az EU-csatlakozás óta először - 3 százalék alá kerülhet a deficit.

A BruxInfo úgy tudja, hogy Brüsszel elsősorban a Széll Kálmán terven alapuló konvergenciaprogram bizonyos elemeinek végrehajtásával kapcsolatos kételyei miatt saccolhatja 2012-re nagyobbnak a hiányt, mint a kormány. Brüsszel ezzel lényegében azt jelzi, hogy pótlólagos intézkedésekre lehet szükség a konvergenciaprogramban szereplő hiánycél elérésére. Az eltérésből azonban önmagában még semmi nem következik - írja a hírportál.

A BruxInfo emlékeztet arra, hogy Magyarország 2011-es határidőt kapott az EU-tól a túlzott mértékű (3 százalékot meghaladó) deficit megszüntetésére, ami idén mind a kormány, mind a Bizottság számításai szerint meg is valósul - igaz, alapjában véve egyszeri intézkedésekkel, nem fenntartható módon.

A Bizottságnál úgy látják, hogy 2010-ben és 2011-ben strukturális szempontból egyértelműen romlott a helyzet. Ilyen körülmények között viszont nem lehet készpénznek venni a túlzott mértékű eljárás leállítását 2012-ben, még ha 3 százalék alá is csökken a hiány. Erről azonban ma a hírportál szerint még nem lehet biztosat tudni.