Nem javult a korrupciós helyzet Magyarországon (K-Monitor)

Az Orbán-kormány alatt is mindennaposak a politikai-gazdasági visszaélések, a kormány jogszabályi és strukturális változtatásai viszont új korrupciós kockázatokat eredményeztek - állapította meg a K-Monitor.
NAPI, 2012. december 9. vasárnap, 18:35
Fotó: Napi.hu

A K-Monitor Független Közpénzfigyelő Iroda a Korrupcióellenes világnap alkalmából közzétette félidőértékelő elemzését, melyben az Orbán-kormány eddigi korrupcióval kapcsolatos intézkedéseit vizsgálja. Az elemzés szerint a választási ígértek ellenére a korrupciós helyzet 2010 óta nem javult Magyarországon: a politikai-gazdasági visszaélések mindennaposak, míg a kormány jogszabályi és strukturális változtatásai új korrupciós kockázatokat eredményeztek.

Fidesz: semmi okunk szégyenkezni a korrupcióellenes harcban
A magyar kormány a jövőben is mindent megtesz annak érdekében, hogy tovább csökkenjen a korrupció az országban - közölte Selmeczi Gabriella Fidesz-szóvivő, aki szerint nem állítják, hogy nincs még tennivaló, de megfogalmazása szerint "semmi okunk szégyenkezni". A Fidesz támogatja a kormányt a korrupcióellenes harcban.

A kétharmados többség példa nélküli lehetőséget teremtett az Orbán-kormány számára, hogy fellépjen a korrupció ellen, és az elszámoltatásra ígéretet is tettek választási kampányukban - áll a K-Monitor közleményében. A szervezet elemzői szerint azonban a ciklus első félideje alatt hozott intézkedések nem vezettek semmilyen érzékelhető pozitív változáshoz. Ennek okát lényegében a Fidesz kormányzására jellemző tényezőkben látják: a központosító jellegű strukturális átalakítások a jelenlegi politikai elit hatalmát erősítik, az új törvények sokszor egy-egy személy, vagy gazdasági csoport érdekeit jelenítik meg, míg a nem ritkán túlárazott állami megrendelésekhez rendre kormányközeli cégek jutnak.

Az elemzés tételesen foglalkozik az egyes törvényi szabályozások és intézkedések korrupciós kockázati hatásával: vizsgálja többek között az Alkotmány, az Alkotmánybíróság, a médiatörvény, a bírósági törvény valamint a közbeszerzések kérdéskörét és a strukturális problémákon kívül felhívja a figyelmet a hatalomkoncentrációt erősítő, valamint a kontrollintézmények szerepét gyengítő intézkedésekre. Ezek többsége a korábbi intézmények jogköreinek erőteljes nyírásával, valamint a vezető pozíciók Fidesz-közeli üzleti- és érdekcsoportok képviselőivel történő feltöltésével valósul meg.

Bemutatják a korrupcióellenes intézkedéseket is

Az elemzés több korrupcióellenes intézkedést is bemutat, kiemelve a kormány két évre szóló korrupció-megelőzési programját, amely olyan fontos elemeket is tartalmaz, mint a közérdekű bejelentők védelmének szabályozása vagy a közbeszerzésekkel, támogatások elosztásával kapcsolatos törvények, rendeletek felülvizsgálata. E program gyengesége azonban, hogy csak az államigazgatási szerveknél foglalkoztatott tisztviselőkre irányul, így számos korrupciós kihívásra egyáltalán nem ad választ.

A program hitelességét rontja továbbá, hogy a K-Monitor, illetve más kutatók elemzései alapján 2010 után is hasonló mennyiségben tapasztalhatóak az aktuális kormánypárthoz kötődő konkrét korrupciógyanús ügyek, mint a korábbi ciklusokban. Sőt, az eddig szokásos pártok közötti leosztás helyett, szinte minden ágazatban néhány, egyértelmű kormányzati kötődéssel rendelkező cég vált rendszeres kedvezményezetté a közbeszerzésekben és állami megbízásokban. A miniszterelnök által létrehozott Elszámoltatási és Korrupció-ellenes Kormánybiztosság azonban nem vizsgálta sem a jelenlegi sem az 1998-2002 közötti Fidesz-kormány korrupcióval kapcsolatos ügyeit, annak ellenére, hogy erre a kormányhatározat alapján lehetősége lett volna - írta a K-Monitor.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

oreghalasz, 2012.12.12 15:52

@oreghalasz: Nem tudom pontosan a Grippen beszerzési ügyet az egyik miniszterelnök megvette a másik módosította a szerződést hogy levegőben tankolható legyen /azóta alszok nyugodtan/ a vizsgáló bizottság meg mindenkit hülyének nézve titkosította. A Svédek mindent kiadnának ha a főügyész kérné. Szerintem nem vagyunk kíváncsi természetűek. Bennünket az sem érdekelt igazán,hogy az Osztrák parlamentben miért is emlegették együtt a Strabag első emberének a nevét Puck Lászlóéval, de azt tudjuk,hogy a dombok között utána épülhetett az alagút 60 Milliárddal drágábban mint az alagutnélküli nyomvonal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

olasz, 2012.12.12 15:02

@szkiita:
lehet, de ezt az alabbi orszagokban nem nagyon erezni:
Ausztria, Belgium, Hollandia, Luxemburg, Nemetorszag, Franciaorszag, Csehorszag, Lengyelorszag...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oreghalasz, 2012.12.12 13:46

@szkiita:Öcsém nagy baj az ha az osztja az ész akinek kevés van. Lehet ,hogy fogalmad sincs mennyi felesleges pénzt raktak a SZOCIK a szegények és még többet a gazdagok zsebébe. Tudom hogy hülyének hiába mondom,hogy a Meggyesi szórta az 50%-os béremelést és HÜLYE Korózs Lajos és matematikai analfabéta bandája 800 000 fő nyugdíjasnak 2003-2010 között 15 -65 %-al magasabb nyugdíjat állapított meg mint a TE imádott VIKTOROD 2002 ben megállapított INDEXÁLT értéke.TE csőlátó ezek a ZEMBEREK zsebébe mentek.Ugye milyen tájékozatlan FIDESZ seggnyaló vagy.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2012.12.11 10:53

@oreghalasz: Dávid Ibolya árulásért kapta meg a mohácsi kikötő építését a szociktól 20006 tavaszán a választások után...,gyöngítette a fideszt ,és ezért járt a megbízás 2 milliárdért a fiának ...,meg hát kóbi a gyerek..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2012.12.11 10:51

@olasz: Az egész eu-ban nőtt az elkeseredettség !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html