Nem lehet áfát csökkenteni

Feleslegesen gondolkodnak a képviselők azon, hogyan lehetne csökkenteni bizonyos termékek áfakulcsát.
NAPI, 2008. május 15. csütörtök, 08:48
Fotó:

Az áfacsökkentéssel kapcsolatos fideszes módosítókat, amelyek leginkább az élelmiszerek esetében csökkentették volna a kulcsok mértékét, a múlt héten leszavazta a parlament költségvetési bizottsága.

De nem ezért feleslegesek az efféle elképzelések, hanem azért, mert tegnap Brüsszelben a pénzügyminiszterek tanácskozásán egyértelműen elutasították az efféle megoldásokat a résztvevők. Erről Veres János pénzügyminiszter beszélt a brüsszeli tanácskozás végén.

Az áfamértékek megváltoztatásával nem lehet befolyásolni az ár- és versenyképességi viszonyokat - összegezte az áfáról folytatott informális véleménycsere eredményét a tárcavezető. Az áfa csökkentését leginkább azért szorgalmazzák egyes képviselők, hogy ezáltal csökkenhessen az élelmiszerek ára.

Ugyanakkor a tapasztalatok szerint az áfacsökkentés nem érvényesül a fogyasztói árakban, ez a korábban alkalmazott kedvezményeknél sem volt így. Ugyanilyen konszenzus uralkodik abban, hogy a kialakuló árakat nem szabad adóeszközökkel befolyásolni - szögezte le Veres.

HOZZÁSZÓLÁSOK