A TOP-100 csoport konjunktúra indexe 2,3 százalékos visszaesés után 69,5 százalék, a többségében hazai tulajdonú kkv-ké öt százalékos javulással 73,2 százalék lett.

A gazdálkodó szervezetek várakozásait összegző mutatók trendvonalai a múlt év végi enyhe bizalomvesztés után mérsékelten emelkednek, amiből arra lehet következtetni, hogy a kilábalás mérsékelt ütemű, időben elhúzódó lesz, kisebb visszaesések bármikor előfordulhatnak.

Az előző három hónapban növekvő teljesítményt elért nagyvállalatok aránya februárban átlagos, mintegy 21 százalék volt, termelésük csökkenéséről számot adó vállalkozások köre szűkült az előző hónapokhoz képest, arányuk 35 százalék lett.

A termelési előrejelzések növekvő optimizmust jeleznek a múlt év második feléhez képest, legutóbb a cégek 30 százaléka termelése fokozását, 48 százalékuk szinten maradására számít a május végéig terjedő időszakban.

A teljesítmény visszaesésével kalkuláló nagyobb cégek aránya a legutóbb 22 százalék volt, bő fél éves visszatekintésben ez a legkisebb arány. A vállalatok készletszintje a cégek kétharmadának nyilatkozata szerint megfelel az ilyenkor megszokottnak, 24 százalékuk megítélésében nem éri el az átlagos mértéket.

A következő fél évben a kkv-k 51 százaléka stagnáló, 28 százalékuk növekvő kereslettel számol belföldi piacain. Az export szempontjából gyengülő lehetőségektől tart 15 százalékuk, stagnáló kereslettel kalkulál 45 százalékuk. Hazai viszonyok között versenyképessége javulását a cégek 17 százaléka valószínűsíti, romló megítéléstől 13 százalékuk tart. A külföldi igények kielégítésében a kkv-k 16 százaléka számít jobb pozícióra, 67 százalékuk versenyképessége megőrzését tartja reális lehetőségnek. A vállalkozásánál foglalkoztatott létszámot a cégek 60 százaléka megfelelőnek, 23 százalékuk leépíthetőnek, 17 százalékuk kismértékben bővíthetőnek minősítette.

Az Ecostat ágazati szintű konjunktúra-felmérésének februári eredménye egy százalékponttal kedvezőbb az előző havinál, értéke 36,6 százalék, az egy évvel ezelőtt számított mélyponthoz viszonyítva majdnem nyolc százalékponttal emelkedett.