Nem lesz gyorsabb euróbeveztés

Egyetlen EU-tag országot sem hagynak bajban, de az egységes mentőtervet elvetették az EU-csúcson, a gyorsabb euróbeveztés is csak álom maradhat.
NAPI Online, 2009. március 1. vasárnap, 18:16
Fotó:

Támogatja az Európai Unió szükség esetén a kelet- és közép-európai térségben fekvő tagországait, de elsősorban eseti, országonkénti alapon, mert minden egyes tagállam helyzete különböző - így foglalta össze Mirek Topolánek cseh miniszterelnök, az EU soros elnöke és José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnök vasárnapi brüsszeli sajtótájékoztatóján a kötetlen EU-csúcson kialakult véleményt.

Az állam- és kormányfői találkozó más résztvevőinek nyilatkozatai ugyancsak azt tükrözték, hogy a térség országait nem hagyják magukra, de átfogó, nagyszabású program elindításának idejét egyelőre nem látják elérkezettnek.


- Többet fogunk tenni, de esetről esetre vizsgálva a helyzetet, ott, ahol szükséges - mondta Barroso.  Bejelentette azt is, hogy egyetértettek abban: az anyabankok támogatása nem jelenthet korlátozást a fiókok, leánybankok vonatkozásában.

- Az EU semmilyen tagországot nem fog hagyni meginogni..., de ez a megközelítés (a térségi mentőterv) el lett vetve. Széles egyetértés volt abban is, hogy pillanatnyilag tévedés lenne megváltoztatni az euróövezeti csatlakozás játékszabályait - mondta Topolánek az MTI-eco tudósítása szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK