Nem lesz türelmi időszak a sztrádadíjaknál

A nemzeti fejlesztési miniszter nem tartja indokoltnak az úthasználati jogosultságok érvényességi idejének további kitolását - derül ki a Világgazdaságból.
Napi.hu, 2014. április 24. csütörtök, 08:22
Fotó: Napi.hu

Németh Lászlónét Szilágyi György jobbikos képviselő kérdezte arról írásban, hogy nem látja-e indokoltnak az autópálya díjak esetében az úthasználati jogosultság lejáratát követő, joghátrányoktól mentes türelmi időszak bevezetését. A képviselő példaként a parkolást hozta fel. Szerinte közlekedésbiztonsági szempontból, az esetleges gyorshajtás elkerülése miatt is érdemes lenne megfontolni, hogy a sztrádahasználatnál is egy türelmi időszak után kelljen csak pótdíjat fizetni.

A miniszter közölte: a havi "matrica" - a februárt kivéve - legalább 1-2 nappal hosszabb időre biztosít jogosultságot. A tárcavezető szerint a díjstruktúra jelenleg is módot ad a jogosultság maximális kihasználtságára. Úgy vélte, hogy egy évesnek nevezett, 13 hónapig használható jogosultság esetén egy 15, vagy 30 perces türelmi idő nem oldaná meg az esetleges gyorshajtás problémáját. A közvetlenül éjfél utáni pótdíjazások száma igen elenyésző.

A legnagyobb számban a heti, 10 napra érvényes jogosultságot értékesítik, ebből tavaly 8,1 milliót adtak el személygépkocsik és motorkerékpárok számára. Az éves, 13 hónapig érvényes jogosultságot 90 százalékban a hazai úthasználók vásárolják meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RonaGyuri, 2014.04.24 08:44

Aki nem érti mit akarnak egymástól Németh Lászlóné miniszter-asszonka és Szilágyi György jobbikos képviselő az ne legyen nelkeseredve, mert igazából ők sem! =))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html