Nem megterhelő a szervezetnek az óraállítás

A hétvégi óraátállítás csak keveseknél okozhat alvászavart - véli az InfoRádió által megkérdezett szakember. Dr. Faludi Béla szerint az őszi átállás ilyen szempontból könnyebb, mivel egy órával hosszabb a vasárnap, ez pedig közelít a szervezet ideális, 25 órás ciklusához.
Inforádió, 2013. október 27. vasárnap, 08:46
Fotó: Napi.hu

A rendszertelen életvitelünk miatt ez az egy óra eltolódás nem sok mindenkinél okoz majd problémát. Egyedül azok a gyerekek viselik nehezen az óraátállítást, akik az iskola vagy óvoda miatt egy megszokott rendszerben kelnek és fekszenek. Nekik ajánlott előre felkészülni a váltásra, Faludi Béla szerint ilyenkor ajánlott kitolni a lefekvési időt fél- egy órával, így a szervezet könnyebben tudja majd követni a normális időviszonyokat.

Faludi Béla az InfoRádiónak elmondta, akiket mégis megvisel az átállítás, azok is pár nap alatt túllépnek a kellemetlenségen és normalizálódik az alvásciklus. A szervezet jobban tolerálja az őszi óraállítást, mivel ilyenkor hosszabbodik a nap - tette hozzá.

Érdekességként megemlítette, hogy ha kiiktatnánk az olyan zavaró körülményeket, mint a fény és a hőmérséklet, akkor a szervezet alvási ciklusa 25 órára állna be.

HOZZÁSZÓLÁSOK