Nem megy gördülékenyen a külhoni pénztárválasztás - írja az Index olvasói jelezéseire hivatkozva. A külképviseleteken ugyanis nem fogadják el a magánpénztári maradásról szóló nyilatkozatokat, illetve nem mindenkiét - aki nem felel meg a szigorú törvényi kritériumoknak, annak nem fogadják el a nyilatkozatát a követségeken. Az Index úgy tudja, a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz is futottak be ezzel kapcsolatos panaszok, de a lehetséges megoldásról egyelőre nem kaptak tájékoztatást.

A nyilatkozattételhez szükséges a személyes megjelenés, erre viszont nyilvánvalóan nincs lehetősége annak, aki külföldön él vagy átmenetileg külföldön tartózkodik. A nyugdíjtörvény az érintetteknek lehetőséget ad arra, hogy a nyilatkozatokat (szintén személyesen) leadják a külképviseleteken. A törvény azonban korlátozza azt a kört, akik ténylegesen lehetőséget kapnak a leadásra: a tartósan külföldön foglalkoztatott, tartós külföldi szolgálatot teljesítő vagy külföldi tanulmányokat folytató magánnyugdíjpénztári tag nyilatkozhat, a tartózkodás jogcímét pedig igazolni kell - amit úgy tűnik, hogy szigorúan is vesznek. Emiatt azoknak, akiknek külföldön csak ideiglenes munkái vannak vagy munkanélküliek, netán kismamák, azokat a követségek elküldik, mivel ez a kör nem tud felmutatni munkáltatói, iskolai vagy kiküldetésről szóló igazolást.

Az eredeti törvénytervezetben egyébként szerepelt egy mondat, ami a december 21-i közlönyben megjelent végleges törvényből kimaradt. Eszerint "a nyilatkozattételre vonatkozó részletes eljárási szabályokat a kormány rendeletben állapítja meg". Ugyan a kormányt rendeletalkotásra felhatalmazó kitétel a véglegesnek szánt dokumentum legvégére bekerült, ott azonban nincs külön megemlítve, hogy a rendeletalkotásnak a végrehajtásra vonatkozó részletszabályokra is ki kell térniük. A nyilatkozatok leadására már csak 16 nap maradt - írja az Index.