Nem nagy üzlet a feledékeny pályakezdő

Évről évre többezer pályakezdő nem választ munkába állása után magánnyugdíjpénztárat. Ezen ügyfelek egy, a kötelező magánpénztári rendszer kialakulásakor megszületett döntés értelmében tizenöt napos türelmi idő után automatikusan az úgynevezett területi pénztár tagjaivá válnak.
NAPI, 2006. március 27. hétfő, 07:57
Fotó:

A NAPI Gazdaság cikke.
Ezek üzemeltetéséről 1998-ban pályázat döntött, amelynek eredményeként 17 megyében az OTP magánnyugdíjpénztár, 2 megyében az Allianz Hungária, míg Csongrádban az Aegon pénztára számít területi pénztárnak. A pályázatok határozatlan időre szólnak, vagyis lényegében örökös jogot szereztek a pályázatnyertesek a pénztárválasztást elmulasztók nyilvántartására.

A rendszer túlélte azt az időszakot is, amíg a Fidesz-kormány "felfüggesztette" a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszert - 2002-ben ugyanakkor értelemszerűen egyetlen pályakezdőt sem irányítottak a területi pénztárakhoz.
A legnagyobb irányított ügyfélkört kezelő OTP-hez az elmúlt év végéig 13 342 új tag érkezett "kötelező- jelleggel, számuk az idén további 112 fővel bővült - mondta Róth Lajos, az OTP Pénztárszolgáltató vezérigazgatója. Az Allianz Hungáriához a két általa kezelt megyében több mint kétezer tagot küldtek. Sajnos arról, hogy évente hány pályakezdő talál munkát sem a foglalkoztatási, sem az oktatási tárcának nincsenek adatai, így nem lehet megbecsülni, mekkora a "feledékeny" fiatalok aránya. A KSH munkaerő-felmérésből csak annyi derül ki, hogy tavaly 25 ezer olyan dolgozó volt, aki egy évvel korábban még tanult, ám ebbe a csoportba olyanok is tartozhatnak, akiknek már a tanulmányaik alatt vagy azt megelőzően is volt munkahelyük.
Az irányított ügyfelek a tapasztalatok szerint az alacsonyabb iskolázottsággal rendelkezők közül kerülnek ki, hiszen elvileg ma már mindenki előtt ismert a többpilléres nyugdíjbiztosítási rendszer - a hiányzó néhány százalékot többen épp a politikai széljárásváltozásoknak tudják be. A pályakezdők részletes tájékoztatást a munkaügyi szervezetektől vagy jó esetben az első munkáltatójuktól kaphatnak. Az bizonyos - mutatnak rá a szakemberek -, hogy a munkaügyi osztállyal, illetve könyvelővel rendelkező cégeknél automatikusan előírják a friss munkavállalónak a pénztárválasztást, a piaci szereplők pedig rendkívül aktívak a pályakezdők akvirálásában.
Az irányított munkavállalók szerényebb iskolázottságának megfelelően ezek az ügyfelek nem top vagyont őriznek a pénztárakban: az OTP-nél az elmúlt év decemberében az irányított munkavállalók összesített nyilvántartott vagyona 1,411 milliárd forint volt, ami 114 ezer forintos átlagos tagi vagyont jelent. Az irányított pénztártagok ugyanakkor hűségesek: az OTP kimutatásai szerint az elmúlt években összesen 977 tag vált meg a számára kötelezően kijelölt pénztártól, az újonnan érkezettek száma pedig az elmúlt három évben 2 és 3 ezer között stabilizálódott.

HOZZÁSZÓLÁSOK