Nem okozott megbetegedést a magyar kolbászban talált baktérium

Magyarországi húsboltból származott az a füstölt kolbász, amelyben E.coli baktériumot mutattak ki júniusban Ausztriában, de más törzshöz tartozik, mint a járványt okozó, és megbetegedést sem okozott - közölte a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) hétfőn.
NAPI, 2011. július 4. hétfő, 16:56
Fotó:

Június 27-én, 16 óra előtt pár perccel Ausztria jelezte, hogy egy liezeni hatósági piacellenőrzés során vett füstölt kolbász mintában E.coli-t mutattak ki - ismertette az MTI a közlemény.t

Az MgSzH élelmiszerlánc-biztonságot felügyelő munkatársai az azonnal elrendelt hatósági vizsgálat során megállapították, hogy a kifogásolt termék egy magyarországi húsboltból származik, és még májusban készült. A fellelt mennyiséget a hatóság szakemberei azonnal lefoglalták, a sopronkövesdi bolt működését és a még raktáron lévő termékek értékesítését további intézkedésig felfüggesztették, és a legnagyobb biztonságra törekedve elrendelték a helyszín alapos fertőtlenítését, illetve a fellelt termékek vizsgálatát - áll a közleményben.

Az eddig rendelkezésre álló adatok alapján már most megállapítható, hogy a riasztást kiváltó esemény helyi, kereskedelmi jellegű, véletlenszerű, és nem hozható összefüggésbe a nyugat-európai eseményekkel, a kimutatott kórokozó más baktérium törzshöz tartozik - közölte a hivatal.

Ausztriába a közlemény szerint egy büki, csak ausztriai piacokon, vásárokon értékesítő kereskedő által jutott a termék, aki nyilatkozata szerint 18,2 kilogramm kolbászt próbált meg ily módon értékesíteni. A minimális mennyiségű kolbászt, amelyben kimutatták a baktériumot, május közepén gyártotta az előállító. Megbetegedés nem történt.

HOZZÁSZÓLÁSOK