Káldi Zoltán az iszapkárosultakat tömörítő Esélyt az Életre a Vörösiszap Után Egyesület hétfői közleményében foglaltakra reagált. Abban azt írták: a szervezet a hatóságok segítségét kéri, mert szerintük az iszaptározókat szürke salakpernyével fedik le, amely egy tanulmány szerint radioaktív, így veszélyeztetheti a környéken élők egészségét. Az egyesület azt kérte, hogy a hatóságok végezzenek újabb méréseket a sugárzásról és a katasztrófa során a környezetbe került mérgező anyagokról - higany, króm -, továbbá az egészségre kifejezetten ártalmas nehézfémekről.

A bányakapitány erre reagálva leszögezte: a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. üzemeltetésében álló IX-es iszaptárolót a bányakapitányság, illetve a megyei védelmi bizottság rendelkezése alapján nem szürke salakpernyével fedték le, hanem a katasztrófa után a mezőgazdasági területek mentesítéséből származó termőfölddel. Ezt éppen a tárolón lévő szürke salakpernyeréteg fedésére használták fel - mondta, hozzátéve, hogy az egyesület állítása teljesen megalapozatlan.

Közölte, hogy 2010. december 31. után - mióta a bányakapitányság hatáskörébe tartoznak a vörösiszap-tárolók - a IX-es kazettára szürke salakpernyét nem szállítottak fel.
A szürke salakpernye csővezetékes felszállítását az ajkai timföldgyár a zöldhatóság egységes környezethasználati engedélye és hulladékkezelési engedélye szerint 2007 novemberéig végezte folyamatosan. Később, 2008 februárjában és márciusában további 58 tonna salakpernyét hordtak fel a tározóba, azt azonban, mivel az erőmű áttért részben fatüzelésre, magas fahamutartalma miatt nem használták fel a technológiához. A tározót ezután vízzel töltötték fel a kiporzás megakadályozására - mondta Káldi Zoltán.

Szólt arról is, hogy a cég teljesen befejezte a IX-es tároló lefedését, és végzett a sérült X-es felének a borításával is, amely mintegy 12 hektárt jelent. A még le nem fedett részeken kőporozással és folyamatos nedvesítéssel akadályozzák meg a porszennyezést, a munkákat a bányakapitányság szigorúan ellenőrzi - mondta a bányakapitány.
Az egyesület állításaival kapcsolatban a zöldhatóság későbbre ígért tájékoztatást, és az országos tiszti főorvos hivatala sem reagált még az MTI megkeresésére.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt - az ügyben folyó büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, és több száz ház lakhatatlanná vált.