Nem támogatja a kormány az üzemanyag jövedéki adójának csökkentését

A kormány szerint a növekvő üzemanyag árakkal kapcsolatos problémát adópolitikával nem lehet megoldani - fejtette ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára a parlament számvevőszéki és költségvetési bizottságának szerdai ülésén, amelyen a kormány és a bizottság elutasította az MSZP-nek az üzemanyagok után fizetendő jövedéki adó mérséklését javasló a törvénymódosítását.
MTI-Eco, 2011. március 16. szerda, 15:23
Fotó:

A számvevőszéki és költségvetési bizottság szerdai ülésén a testület nem vette tárgysorozatba Mesterházy Attila és Szekeres Imre jövedéki adó mérséklést szorgalmazó törvénymódosító indítványát. Az ülésen Kármán András államtitkár jelezte: a kormány nem támogatja az előterjesztést. Elmondta: a javaslat 50-60 milliárd forintos bevételkiesést okozna, ám a kormány elkötelezett a költségvetési hiány és az államadóság csökkentés mellett.

Kitért arra is, hogy az uniós pénzügyminiszterek keddi tanácsülésén megerősítették azt a korábbi megállapodást, miszerint az üzemanyag árak esetében nem mennek le olyan alacsony szintre a tagállamok, hogy azzal egymás országába csábítsák a fuvarozókat.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a kereskedelmi gázolaj esetében már tettek egy lépést, amikor a fuvarozók meghatározott körénél a jövedéki adót uniós szintre csökkentették. További csökkentés azonban már nem lehetséges az uniós szabályok miatt. Leszögezte: adópolitikával nem lehet jó választ adni az üzemanyagár-problémára.

A javaslat egyik előterjesztője, Szekeres Imre közölte: az üzemanyag jövedéki adójának uniós szintre csökkentését a nagyobb forgalomból származó plusz áfa-bevétel ellentételezné, azaz a javaslat "nullszaldós". A szocialisták szerint megoldás lehetne az is, amelyet kormányon ők alkalmaztak: egy bizonyos üzemanyagárat elérve automatikuson csökkenjen a jövedéki adó.

Az MSZP-s képviselő jelezte: van megoldás, azt meg kell keresni, az azonban elfogadhatatlan, hogy a kormány semmilyen módon nem intézkedik az üzemanyagárak csökkentése miatt. Indítványozta, kezdődjön el a bizottságon belül egy vita a megoldásról.
A testület végül elutasította a szocialista javaslat tárgysorozatba vételét, azt csak a négy MSZP-s képviselő szavazta meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

stanchic, 2011.03.17 10:10

Érdekes, hogy 2009-ben "csak akarni kell"-ett volna" Varga Mihály szerint...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

levai jozsef, 2011.03.17 02:46

az a szerencseje ennek a birka nepnek,hogy az elozo mszp-szdsz kormanyok nem hazudtak.milyen lent lennenk ha fletoek hazudtak volna reggel,delben este.ha meg raadasul nem is csinaltak volna semmit,csak a szarbol hoztak volna vissza a kormanyzast,akkor lennenk mi most igazan a kakiban!
ugye thurvj97?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

thurvj97, 2011.03.16 16:26

Ez a birka nép pedig hisz ennek a hazug, populista kormánynak. Meg is érdemli a terheket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html