Nem tartanak az elemzők fordulattól

A külkereskedelmi mérleg júliusi havi többlete ugyan kisebb lett az elemzők által vártnál, mivel az import dinamikája meghaladta az exportét, a szakemberek szerint azonban ez a tendencia nem lesz tartós, azaz továbbra is a mérleg jelentős javulásával számolnak.
MTI-Eco, 2010. szeptember 7. kedd, 13:50
Fotó:

Bár hosszú ideje először fordult elő, hogy az import dinamikája lényegesen gyorsabb volt, mint az exporté, ez a folyamat valószínűleg nem lesz tartós, azaz továbbra sincs fordulat a külkereskedelemben - mondta Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője. Sem a fogyasztás oldaláról, sem a beruházások oldaláról nem látni ugyanis olyan fordulatot, ami indokolná, hogy az import a következő hónapokban is gyorsabban bővüljön az exportnál. Megjegyezte, hogy a havi, közel negyedmilliárd eurós mérlegtöbblet így is jelentős, bár az elmúlt hónapokban ennek a duplájához szoktunk hozzá. Az elemző szerint a következő hónapokban visszatérnek majd az ennél nagyobb egyhavi többletek, és az a tendencia, hogy az export gyorsabban nő, mint az import. Török Zoltán az év végére 5,5 milliárd euró aktívumot vár a külkereskedelmi mérlegben.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. vezető elemzője kiemelte, hogy a júliusi többlet jóval kisebb lett a vártnál, mivel az import nagyobb mértékben bővült, mint az export. Hozzátette, hogy a növekedés mértéke továbbra is magas mindkét oldalon, bár ő a dinamika lassulásával számolt, mert az európai konjunktúra gyengülése miatt kevesebb megrendelés érkezik a magyar ipar felé. Az egyhavi adat nem változtatja meg a távolabbi kilátásokról alkotott képet - mondta az elemző. Kondrát Zsolt a továbbiakban is azt várja, hogy lassulni fog mind az export, mind az import növekedési üteme - ennek a bázishatás miatt is be kell következnie egy idő után -, de havi szinten továbbra is aktívumot mutat majd a külkereskedelmi mérleg. Az MKB Bank Zrt. vezető elemzője az év végére 5 milliárd euró aktívummal számol, és jövőre is többletet vár.

HOZZÁSZÓLÁSOK