Áprilisban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 9,4 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 6 százalékon állt.

Az idei negyedik hónapban 52 800 pályakezdő szerepelt a nyilvántartásban regisztrált álláskeresőként, arányuk az összes álláskereső között 12,8 százalékot tett ki. A pályakezdők létszámának az előző év azonos hónapjához viszonyított mérséklődése tovább folytatódott: 19,6 százalékkal csökkent egy év alatt. A legtöbb pályakezdő fiatalt Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben tartották nyilván.

A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők száma tovább csökkent az előző hónaphoz és az előző év áprilisához képest is. A 119 300 tartós állás nélküli az összes álláskereső 28,8 százalékát tette ki áprilisban.

A foglalkoztatók áprilisban összesen 44,3 ezer üres álláshelyet jelentettek be, és az újonnan bejelentett állások 59,8 százalékához igényeltek a foglalkoztatók támogatást. A legtöbb új munkaerőigény Budapestre és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe koncentrálódott, ezeken a területeken jelentették be az állások egynegyedét.

Összességében 2014 áprilisában 110 100 álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből a zárónapon 66 ezer maradt betöltetlen. Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 26 500 volt, amelynek 82,1 százaléka a közfoglalkoztatás valamely eszközét takarja. Az újonnan bejelentett nem támogatott álláshelyek száma 17 800 volt, amely egy év alatt közel másfélszeresére emelkedett.

A legnagyobb munkaerő-kereslettel Budapest rendelkezett, de 1000 fő feletti volt a támogatás nélkül betölthető álláshelyek száma Bács-Kiskun, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében is. Áprilisban a nem támogatott állások elsősorban az egyéb szolgáltatási és szállítási, mechanikaigép-összeszerelő, egyszerű ipari és bolti eladó foglalkozásokra vonatkoztak.