Nem várható jelentős gyógyszerdrágulás

Egy keddi sajtóbeszélgetésen Rácz Jenő egészségügyi miniszter azt mondta, hogy jövőre 7 százalék alatt lesz a gyógyszerek drágulása. Erre reagálva Székely Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke a NAPI Gazdaságnak úgy nyilatkozott, hogy ennek szabályozása 2006 végéig kizárólag a kormány kezében van.
NAPI, 2004. november 4. csütörtök, 08:11
Fotó:

Székely szerint az árak szinten tartásával járó támogatási költségeket januártól csak akkor vállalják a gyártók, ha ezek a forgalom növekedéséből adódnak. Egyéb esetben - például a támogatási rendszer változása - az államnak kell a zsebébe nyúlnia. Ez idén 21 milliárd forintot jelentett, de kétséges, hogy a 284 milliárd forintos gyógyszerkassza ezt is fedezné.
Más a helyzet a nem támogatott medicinákkal, ezek ugyanis január 1-jétől szabadárasak lesznek. Székely szerint ugyanakkor nem törvényszerű a 15 százalékosnál nagyobb drágulás, sőt az is előfordulhat, hogy több készítmény olcsóbb lesz, mint tavaly januárban. A kormány és a gyártók június elején állapodtak meg arról, hogy év végéig valamennyi medicina 15 százalékkal olcsóbban kapható. A szerződés előzménye volt, hogy áprilisban a kormány 85 százalékon befagyasztotta valamennyi patikaszer árát, amit később alkotmányellenesnek nyilvánítottak. Ezt követte a fenti megállapodás: a támogatott készítmények termelői árát visszaállították, ám a támogatás növelésével a fogyasztói ár 85 százalékon maradt. Ennek összköltsége 21 milliárd forint volt, ezt a terhet 9-12 milliárd arányban a gyártók és a kormány vállalták magukra. Ugyanakkor a szubvencionált készítmények termelői árát 2006. december 31-ig euróban rögzítették; drágulás csak akkor lesz ha az árfolyam kilép a június elsejei 252,05 forintos eurókurzus +/- 6,25 százalékos sávjából. A kabinet vállalta, hogy a következő két évben 5-5 százalékkal növeli a támogatásra költhető összeget.

HOZZÁSZÓLÁSOK