Nem vette át az Arénát a GYISM

Hiányosságokra hivatkozva nem vette át az építő Bouygues cégtől a Budapest Sportarénát a Gyermek-, Ifjúsági- és Sportminisztérium - mondta Jánosi György, a tárca vezetője mai sajtótájékoztatóján. Holnaptól indul a kötbérfizetés.
Andacs Botond, 2003. február 24. hétfő, 17:43
Fotó:

Miután ma a módosított határidő is lejárt, holnaptól napi 20-21 millió forintos kötbért kell kifizetnie a francia építőcégnek a Bouygues-nak, igaz az várhatóan bíróságon fogja megtámadni a döntést. A minisztérium számos hiányosságot talált, ám bízik abban, hogy az előzetesen meghirdetett március 15-i nyitásra teljesen elkészül az 1999-ben leégett Budapest Sportcsarnok helyén felépült létesítmény.
Az indoklás szerint a parkolóból gyalogosan nem lehet biztonságosan megközelíteni az Arénát és nem teljesült a zuglói önkormányzat által kért élet- és közbiztonságot veszélyeztető hiányosságok megszűntetése sem. A dokumentáció sem teljes, mivel hiányzik a világító és hangrendszerek, a beléptetők, valamint a tűzvédelmi és katasztrófaelhárító berendezések minőségi tanúsítása.
Sporttechnikai szempontból sem megfelelő az építmény, hiszen 1 100 ülőhelyről nem lehet tökéletesen figyelemmel követni az atlétikai eseményeket, ráadásul ahhoz, hogy nemzetközi szintű kosárlabdaviadalt lehessen tartani az Arénában 12 000 számozott ülőhely szükséges, ám ebből mindössze 10 500 található az épületben. A sportminiszter tájékoztatása szerint ezek a követelmények az eredeti szerződésből adódnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK