Nem volt ilyen Magyarországon az ötvenes évek óta

Egyelőre nem látszik, hogy mitől élénkülhetne meg érdemben a hazai lakáspiac - derült ki a Napi Gazdaság ingatlankonferenciáján.
Ádám Viktor, 2011. május 11. szerda, 10:34
Fotó:

Az ötvenes évek óta az idén épül a legkevesebb új lakás Magyarországon, ráadásul az építési engedélyek száma alapján a közeljövőben sem várható élénkülés - mondta Akar László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója a Napi Gazdaság ingatlankonferenciáján.

Hozzátette: ha az adójóváírások visszavágásával vezetik ki a szuperbruttót, az nem javítja a háztartások többségének anyagi helyzetét, illetve a korábbi hitelek terhei, valamint a rövidebb munkanélküli ellátás jelentette bizonytalanság is fékezi a keresletet, nem beszélve a kemény hitelfeltételekről. Iga, a havi 300 ezer forint kereső, 3 gyermeket nevelők aktívabbak lehetnek a piacon, ám ez a réteg igen szűk. Mindezen persze változtathat, ha az állam beavatkozik, de mivel a költségvetés mozgástere szűkös, az ilyen intézkedések hatásai csak korlátozottak lehetnek.

A használt lakások ára nagyot esett, így új lakásokat csak magasabb minőséggel lehet versenyképessé tenni - vélekedett Akar.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nagyistvan300, 2011.05.11 14:37

@Zodiakus: Azok, akik az önerő nélküli csábító hitelekbe beugrottak valutás alapokon legalább úgy okolhatók a kialakult helyzetükért, mint a hitelt nyújtó intézmények. Az éremnek 2 oldala van...

Valóban kihúzták a disznóólból anno, de akik most vettek erőn felül "luxus" lakásokat vadiúj lakóparkokban, nem a disznóólból költöztek oda... volt nekik valahol viszonylag elfogadható lakásuk, csak mégmégmégmégjobbat akartak... ezt hívják telhetetlenségnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2011.05.11 13:38

Az ötvenes évek óta az idén épül a legkevesebb új lakás Magyarországon, ráadásul az építési engedélyek száma alapján a közeljövőben sem várható élénkülés -idézet a cikkből.
Akkor az a sokat szidott Kádár rendszer csak jobb volt?Emberek százezreit húzta ki a disznóólból,és tett megfelelően komfortos lakásbérlővé,nevetséges áron.Nem házak,városok épültek fel!Apád is akkor lett mára már lenézett panel proletár!
Ma lassan emberek százezrei mennek vissza a disznóólba,ha beindul a kilakoltatási gőzhenger.
Isten hozott,egy szebb új világban!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html