Nemsokára eldől, megtámadják-e Magyarországot

Az eurózónás és amerikai válsághangulat ellenére, Magyarországot egyelőre "békén hagyták" a nemzetközi piacok. Ám korábbi gyenge pontjaink miatt könnyen lehet, hogy újra felkerülünk a befektetők pániktérképére - sőt, az a meglepő inkább, hogy ez eddig még nem történt meg.
Ádám János, 2011. augusztus 9. kedd, 11:00
Fotó: Napi.hu

Az elmúlt hetek piaci turbulenciáit viszonylag jól vészelte át Magyarország: az euróval szemben nem szállt el a forint árfolyama, és a cds felárak sem szöktek az égbe. Felmerülhet ez alapján a kérdés, hogy véglegesen lekerült-e hazánk a befektetők pániktérképéről vagy csak átmeneti ez a megnyugvás. Azok a problémák, amik miatt korábban célkeresztben voltunk nem szűntek még nem, így ezek alapján valószínűbb, hogy az előbbi megállapítás az igaz.

Meglepő, hogy eddig békén hagytak minket

Könnyen lehet, hogy hamarosan Magyarország is célkeresztbe kerül, sőt, az a meglepő inkább, hogy ez eddig még nem történt meg - véli Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő elemzője. Például Olaszország egyáltalán nem rendelkezik rosszabb fenntarthatósági pályával, mint Magyarország, ám ennek ellenére hazánkat még nem "találták meg" a piacok, míg az eurózóna oszlopos tagját igen.

Magyarországnak több olyan országspecifikus sérülékeny pontja van, ami alapján piaci stresszhelyzetben a külföldi befektetők inkább menekülnének az országból - elég csak itt a svájci frankra, az önkormányzati hitelmoratórium kérésre, a külföldiek nagy állampapír állományára vagy a nyugdíjpénztárak felszántásával meggyengülő hazai kötvénykeresletre gondolni. A hetekben tapasztalt cds és egyéb pénzpiaci spread mozgások hasonlítanak 2008-2009-ben tapasztalt válságjelekre, így az IMF védőháló hiányában mindenképp indokolt az óvatosság - tette hozzá az elemző.

Van erre esély, hiszen azok a sérülékenységi pontok, amik miatt korábban Magyarország fókuszba került, továbbra is jelen vannak - véli hasonlóan Török Zoltán, a Raiffeisen szakértője. Ugyan a folyó adatokban - fizetési mérleg, deficit - látványos javulást értünk el, és megvan a kormányzati eltökéltség az államadósság csökkentésére és a költségvetési fegyelemre is, ám az állományi mutatókban - mint például államadósság - továbbra is gyengék vagyunk.

Rendkívüli kamatdöntő ülés sem zárható ki

Jelenleg viszont még nem vagyunk középpontban, ám ha elhúzódik a válsághangulat - amire a helyzet jelenlegi állása szerint mindenképpen megvan az esély - akkor második körben a piacok végigmérhetik, hogy mely országok küzdenek még nehézségekkel, és akkor Magyarország is felkerülhet a térképre. Egy ilyen pánik esetén az euró jegyzése 280 forintig is elmehet, ami a mostaninál még erősebb svájci frankkal párosulhat - véli a szakértő.

A Budapest Alapkezelő szakértője ennél borúsabb helyzetet sem zár ki. Egy hirtelen kipattanó, Magyarországgal kapcsolatos pánik esetén nem kizárt egy rendkívüli MNB kamatdöntő ülés összehívása sem - véli a szakértő. Egy 290 forintos euró esetén - ami ilyen euró-svájci frank árfolyam mellett jelenthet akár 280 forintos frankjegyzést is - a jegybank már valószínű, hogy nem tétlenkedne.

A hitelminősítői reakciókkal kapcsolatban a Raiffeisen elemzője úgy vélekedett: korábban az volt várható, hogy a Moody's-nál, valamint az S&P-nél, ahol Magyarország besorolása mellett negatív kilátások szerepelnek év végén stabilra változtatják a minősítést, miután a parlament megszavazza a jövő évi költségvetést és a nemzetközi hangulat is lehetővé teszi ezt. Az utóbbi miatt azonban ez az esély elpárolgott. Ám ennek ellenére arra sincs esély, hogy az ellentétes irányba módosítsanak a minősítésen - mondta Török Zoltán.

Visszatáncolhat a kormány?

Egy másik komoly aggály Magyarországgal kapcsolatban az egyre borúsabb növekedési kilátások. A piac az elmúlt időszakban folyamatosan fogalmazott meg kételyeket azzal kapcsolatban, hogy a kormány nem viszi maradéktalanul végig Széll Kálmán Terv lépéseit - vélhetően ez még jobban fókuszba kerül a gyengébb GDP-adatok hatására.

Nem zárható ki, hogy a kormány ezért visszatáncol pár lépéstől, például elhalasztják a szuperbruttó 2012-ben kezdődő kivezetését - véli a Budapest Alapkezelő elemzője. Az szja egykulcsossá tétele sem hozta meg eddig a várt reményeket, nem segített a belföldi keresleten, miközben jelentős lyukat ütött az államháztartáson - érvel a szakértő, aki szerint pozitívan fogadna a piac egy ilyen lépést.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

NagyPeter, 2011.08.10 07:55

@Seth64: Igen sok mindenbe egyetértünk .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Seth64, 2011.08.10 00:34

@NagyPeter: Évi 250 milliárd forint kiadás nem probléma akkor, ha megvan a bevételi oldal, mert nem csak hitelből lehet finanszírozni az államot, hanem adókból is, amit ha ésszerűen költenek el, akkor szolgálja az ország érdekeit.

A probléma nem a támogatott forinthitellel volt. Az MSZP-SZDSZ kormány ügyes volt, hogy megmentett évi 250 milliárd forintot, csak mellette kiszórt ötször ennyit nyilvánvaló hülyeségekre, és olyan időszakban szűkítette az állam bevételeit (például áfacsökkentéssel), amikor az se nem volt indokolt, se nem volt finanszírozható.

Az alternatíva nyilván nagyon szép dolog, nekem is van egy barátom, aki: 2005 óta /0-ról/ takarékoskodott és 2010 októberében tudott egy használt 47 nm-es lakást venni Zugló zöldövezeti részében 9 milláért.

Nahát, lehet ugyanarról beszélünk? A gond ott van, hogy a barátom az egyetem után egymaga takarékoskodva gyűjtötte össze a pénzt, nem volt család, akit el kellett tartani, és nem is volt rossz fizetése. Gyakorlatilag mindig kétszer-háromszor többet keresett nálam, pedig én sem keresek rosszul! Na ezt így lehet. Csak közben elment 6 év, senki sem lesz fiatalabb, és most, talán családalapításnál mire megy majd 47nm-el? A második gyereknél majd vennie kell egy nagyobbat. Nem nehéz kitalálni, mit fog tenni, a lehetőségeihez mérten vesz majd fel hitelt, hogy ingatlant cseréljen. :o

Az hogy mit tesz most az Orbán kormány, az aktuálpolitika, véleményem szerint az eddigi intézkedések valóban csak a felszínt kapargatják. Az igazság az, hogy a Fidesz nem mer a problémához nyúlni, inkább hagyja az adósokon a terhet, és kivár. Vagy bejön nekik, vagy nem. Az árfolyamrögzítés utáni első törlesztőrészletek pedig választások után jönnek majd, akkor meg vagy mindegy lesz (mert már megnyerték a választást), vagy mindegy lesz (mert a következő nem Fidesz kormány terhe lesz a dolog).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

NagyPeter, 2011.08.09 23:59

@NagyPeter: Az évi 250 milliárd ma volt a tv-ben ,nem az ujjamból szoptam :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

NagyPeter, 2011.08.09 23:58

@Seth64:

Az Orbán által bevezetett támogatott lakáshitel évi 250 milliárd -al terhelte meg az induláskor az álamkasszát ,most vajon az a 250 milliárd mennyi lenne évente.

Ha már Gyurcsányt akarják perbe fogni akkor nézzék 1990-től az államadóság alakulását ,de ezt ugye nem teszik.

Megmentése a hiteleseknek ?

Aki felveszi az árfolyamrögzítést annak több lesz a kötlsége 3 év múlva ,mivel a külömbözetet forint alapon kell törleszteni.

Vagyis lesz egy frank és egy forint hiteled.

Ezért modják a bankok ,hogy 3%-10% fog élni ezzel a lehetőséggel.

A fidesz mindig bedob valami sokatmondót ami mögött nincs semmi.


Elmondom ,hogy van alternatív .
A barátom 2005 óta /0-ról/ takarékoskodott és 2010 októberében tudott egy használt 47 nm-es lakást venni Zugló zöldövezeti részében 9 milláért.

Vagyis nem csak a hitellel lehet ingatlanhoz jutni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Seth64, 2011.08.09 23:42

@NagyPeter: Hopp-hopp. Emeljük azért ki, hogy a támogatott forint lakáshitelek miatt bár nyomás helyeződött az akkori költségvetésre, össze sem lehet vetni a pusztába épített viaduktakkal, és völgybe vájt alagutakkal. Most lehet költeni a devizahitelesek megsegítésére (mondjuk azért vigyáz a kormány, sokba ne fájjon nekik).
Ha akkor maradtak volna a támogatott lakáshitelek, akkor most nem lenne svájcifrank hitelek fogságában az ország!

Az pedig, hogy a forinthiteleket kivezették, és helyükbe a devizahitelek álltak, na az volt az igazi kormányzati baklövés, és az nem orbáni malőr!!
Azóta ugye nincs szocpol, nincs általános adókedvezmény lakáshitelek után, és a szociális háló rendesen vissza lett fejtve. Hogy is alapít most a válságban családot egy fiatal pár? Megmondjam? Sehogy.

Arra pedig nem ártana sajnálni a pénzt, mert idővel megbosszulja magát, ha a fiatalokat nem támogatjuk, képezzük, neveljük megfelelően!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html