Két év alatt 4,2 milliárd forinttal segíti az állam a nemzetiségi pedagógusokat

Az idei és a jövő évi költségvetésből is mintegy 4,2 milliárd forint használható fel a nemzetiségi pedagógusok támogatására és képzésének segítésére - jelentette ki a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára hétfőn Budapesten.
Szepesi Anita, 2020. szeptember 21. hétfő, 13:37
Fotó: Shutterstock

Magyarországon 110 ezer gyermek és diák részesül nemzetiségi oktatásban - közölte Soltész Miklós abból az alkalomból, hogy a kormány az idei tanévre is meghirdette a nemzetiségi pedagógusképzési ösztöndíjprogramot. Az államtitkár kitért arra is, hogy az elmúlt évtizedben megötszöröződött a magyarországi nemzetiségek költségvetési támogatása - írta az MTI.

A nemzetiségek országszerte 95 intézményt tartanak fenn, amelyek döntő többsége oktatási intézmény; továbbá számos, a nemzetiségek nyelvén oktató intézmény működik állami fenntartásban is - mondta az államtitkár, kiemelve, hogy a kormánynak az a célja, hogy a pályán tartsa a nemzetiségi pedagógusokat, és segítse a nemzetiségi óvodapedagógusok, tanítók és tanárok képzését.
Ez utóbbit szolgálja az ösztöndíjprogram, amelyre a tanévben mintegy 720 millió forint áll rendelkezésre.

Ez azt jelenti, hogy az eddigi 370 támogatott hallgató mellett további mintegy 500 hallgatóval tudják megkötni a tanulmányi támogatási szerződést. Azt szabják feltételként, hogy a hallgatók legalább annyi ideig dolgozzanak nemzetiségi óvónőként, tanítóként, illetve tanárként, mint ameddig az ösztöndíjat felvették - ismertette a politikus.

Az ösztöndíjprogramban a nappali tagozatosok első évfolyamon havi nettó 60 ezer forint ösztöndíjban részesülhetnek, a további évfolyamokon pedig 4,5-es átlag felett ez az összeg 75 ezer forintra nő. Ma a nemzetiségi pedagógusképzés 80-85 százaléka magyar nyelven folyik, és csak 20-25 százalékban az érintett nemzetiség nyelvén. Az a cél, hogy néhány éven belül ez az arány megváltozzon.

HOZZÁSZÓLÁSOK