Népszavazás - külföldi visszhang

A miniszterelnök szerint nem pótolják a kieső pénzeket, a piac azért figyel.
NAPI Online, 2008. március 10. hétfő, 08:02
Fotó:

A népszavazás kezdeményezőinek elsöprő sikerét és a szokatlanul magas részvételi arányt emelték ki külföldi hírügynökségek a vasárnapi magyarországi népszavazásról írt tudósításaikban - derül ki az MTI összefoglalójából.

Az amerikai AP által megkérdezett elemzők szerint a kormány vegyes üzenetet küldött támogatóinak, azzal, hogy először a népszavazás figyelmen kívül hagyására, azután nem szavazatokra buzdította őket. A tudósító szerint ez lehet az egyik oka az igen szavazatok magas arányának. Az AP azt is írja: a reformokkal szembeni elégedetlenség ellenére túl sok idő telt el a 2006-os zavargások óta, és túl messze van még a következő választások időpontja ahhoz, hogy a népszavazás számottevően meggyengítse a miniszterelnök helyzetét.

A brit Reuters azt írja: az elemzők többsége nem gondolja, hogy a szavazásnak messzemenő következménye lenne a magyar kormányra nézve, vagy hogy előre hozott választásokhoz vezetne. A népszavazás várható gazdasági következményeire kitérve a hírügynökség megszólaltatja a Lehman Brothers amerikai befektetési bank egyik elemzőjét, aki szerint a szavazás eredménye rövid távon elbizonytalaníthatja a piacot, mert a befektetők azzal számolhatnak, hogy a támogatottság visszanyerése érdekében a kormány ismét költekezni kezd.

Az APA osztrák hírügynökség egy tudósításában azt írta: a népszavazást kezdeményező Fidesz - Magyar Polgári Szövetség új, eddig ismeretlen dimenzióval bővítette a magyar politikát: a népszavazáson alapuló politizáláséval. A népszavazás olyan kérdésekről szólt, amelyeket az emberek a zsebükön éreznek. Üzenete ezért az, hogy a mindenkori kormány kellemetlen intézkedéseinek, megszorításainak nincs jelentősége, mert egy népszavazással bármikor el lehet érni visszavonásukat. Ez akár oda is vezethet, hogy az államvezetés állandó bizonytalanságban lehet afelől, hogy intézkedéseit és reformjait nem törli-e el rögtön egy népszavazás.

HOZZÁSZÓLÁSOK