A 2013-as költségvetés vitáját egy hete függesztette fel a kormány az IMF-tárgyalásokra hivatkozva. A folytatás a tárgyalásoktól függ − így nyilatkozott tegnap Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára a tárca online sajtótájékoztatóján. A szakember szerint ennek ellenére nem volt hiba a 2013-as büdzsé korai beterjesztése, mivel így arról több nemzetközi szervezettel tudtak egyeztetni. A helyettes államtitkár kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy az állampapír-piaci kockázati felárak ugyan jelentősen csökkentek az elmúlt napokban, hetekben, ám jelenleg nem tervezik a megállapodás előtti devizakötvény-kibocsátást.

A 2012-es költségvetésről Banai elmondta, a 2,5 százalékos hiánycélt a kormány tartja, ám ehhez a költségvetésbe tervezett tartalékok végleges zárolására lesz szükség a vártnál rosszabb makrogazdasági környezet miatt. (A büdzsé ez évre 0,1 százalékos GDP-stagnálással számolt, ezzel szemben például a Századvég szerint egyszázalékos visszaesés várható. Lásd írásunkat a 3. oldalon.) A társaságiadó-bevételek is elmaradnak a várakozásoktól. A költségvetés kamatkiadásai is magasabbak lesznek, meghaladják az erre a célra szánt 1065 milliárd forintot − mondta az államtitkár −, ám a pluszkiadásokra várhatóan elég lesz a 98 milliárdos kamatkockázati tartalék. Az NGM várakozásai szerint az októberi kisebb deficitet novemberben magasabb hiány követi, amit a decemberi magas várható szufficit ellensúlyoz, teljesítve éves szinten a hiánycél elérését − közölte Banai.

Augusztusban 122 milliárd forinttal emelkedett az államháztartás hiánya, így 559,5 milliárd forintra nőtt, ami az egész évre engedélyezett összeg 97,1 százaléka. Az augusztusi 122 milliárdos hiány a tavalyi 50 milliárdos deficit 2,5-szerese, utoljára 2006-ban volt ilyen magas az augusztusi deficit. Az államháztartás nyolchavi hiánya így 559,5 milliárd forintra emelkedett, ami az éves cél 97,1 százaléka.

Miközben a költségvetés bevételei augusztusban 7,6 százalékkal voltak magasabbak a tavalyinál, a kiadások 20,3 százalékkal nőttek az NGM közlése szerint. A legszembetűnőbb mértékben a kamatkiadások emelkedtek, a tavalyi 49,1 milliárddal szemben 109,53 milliárd forint volt a kifizetés ezen a soron, az emelkedés 222 százalék. A kiugró kiadást elsősorban a tavalyitól eltérő lejárati szerkezettel magyarázta az NGM.

 

A költségvetés főbb adóbevételeinek alakulása* (milliárd forint)
20112012
Társasági adó137,9133,0
Cégautóadó18,323,1
Eva84,772,2
Áfa1595,91891,1
Jövedéki adó545,2599,7
Szja908,9990,1
*az első nyolc hónapban
Forrás: NGM

 

Jöhetnek a megszorítások, suba alatt

A parlament tegnap elfogadta a gazdasági stabilitási törvény módosítását, ami lehetővé teszi a kormány számára, hogy a 2013-as, illetve minden későbbi költségvetés végszavazása előtt olyan módosítókat nyújtson be a Ház elé, ami alapjaiban írja át a költségvetést. A most elfogadott szabály szerint erre abban az esetben kerülhet sor, ha nemzetközi szervezettel (IMF) kötött megállapodás vagy bírósági ítélet olyan kiadásra kötelezi a kormányt, amire nincs fedezet a végszavazásra terjesztett költségvetésben. A megoldás egyértelműen a folyamatban lévő IMF-tárgyalásokra és arra a tényre utal, hogy a jövő évi költségvetésben nincs fedezet a munkahelyvédelmi programra. A most elfogadott módosítással kormány szabad kezet kap a megszorításokra − hisz úgy terjesztheti elő majd a zárószavazás előtti módosításokat, hogy azokat a parlament meg sem tárgyalja.