Nincs döntés az állami helikopterbeszerzésről

Továbbra sincs döntés a helikopterbeszerzésről - a Honvédelmi Minisztérium államtitkára egy ellenzéki képviselő kérdésére reagált az Országgyűlés ülésén a témáról.
Inforádió, MTI, 2015. szeptember 28. hétfő, 19:09
Fotó: Napi.hu

A szocialista Demeter Márta firtatta az Országgyűlés ülésén a helikopterbeszerzésről szóló nyilvános pályázat kiírásának időpontját. "Félő, hogy ezzel a tempóval 2016 nyarán is csak a jövőre megújuló helikopterflotta hírének örülhet majd a magyar közvélemény. Magyarország polgárai csak abban bízhatnak, hogy működő helikopterek híján talán a jó hírek szárnyán is el tudják látni feladataikat a rendőrség, a mentők és a honvédség pilótái."

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára azonban ismét csupán annyit közölt, hogy a kormány elvi döntést hozott a nemzeti helikopterképesség megteremtéséről. "A beszerzés megkezdésére azonban csak a szállítási és fedezetbiztosítási ütemterv kormányzati szintű összehangolását követően, illetve annak jóváhagyása után kerülhet sor. Ennek véglegesítése a Miniszterelnökség irányítása alatt az érintett tárcák együttműködésében jelenleg is folyamatban van. Ennek lezárulta után születhet meg a végleges kormányzati döntés és indulhat meg, kezdődhet meg a beszerzés."

A kormány szeptember elején döntött arról, hogy továbbra is bérleti megoldást alkalmaznak a mentőhelikopterek beszerzésére, miután jövő márciusban lejár a jelenleg használt hét mentőhelikopter bérleti szerződése. Ezt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban a következővel magyarázta.

"Várhattunk volna arra, hogy esetleg egy nagyobb helikopterflotta-beszerzés legyen, de nem kockáztathattuk a mentés biztonságát. Tehát folyamatosan rendelkezésre kell állni a mentőhelikoptereknek."

A honvédségi helikopter-beszerzésről szóló elvi döntést már a 2014-es választás előtt meghozta a kabinet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matolcsy, 2015.09.29 05:51

A mentés nincs kockáztatva helikopterek nélkül.
Az OMSZ költségvetésének felét elviszik és ellátnak, elvisznek 1400 beteget szemben a földi 1,5 milliós elláttással.
Simán az összes 13 éves mentőt luxusmentőre cserélhették volna.
Alapítványokon keresztül pedig két helikopter fenn lehet tartani.
Ahogyon külfóldön sok helyen teszik.
Pl Angliában ahol a magyar mentőorvosok repkednek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html