A szocialista Demeter Márta firtatta az Országgyűlés ülésén a helikopterbeszerzésről szóló nyilvános pályázat kiírásának időpontját. "Félő, hogy ezzel a tempóval 2016 nyarán is csak a jövőre megújuló helikopterflotta hírének örülhet majd a magyar közvélemény. Magyarország polgárai csak abban bízhatnak, hogy működő helikopterek híján talán a jó hírek szárnyán is el tudják látni feladataikat a rendőrség, a mentők és a honvédség pilótái."

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára azonban ismét csupán annyit közölt, hogy a kormány elvi döntést hozott a nemzeti helikopterképesség megteremtéséről. "A beszerzés megkezdésére azonban csak a szállítási és fedezetbiztosítási ütemterv kormányzati szintű összehangolását követően, illetve annak jóváhagyása után kerülhet sor. Ennek véglegesítése a Miniszterelnökség irányítása alatt az érintett tárcák együttműködésében jelenleg is folyamatban van. Ennek lezárulta után születhet meg a végleges kormányzati döntés és indulhat meg, kezdődhet meg a beszerzés."

A kormány szeptember elején döntött arról, hogy továbbra is bérleti megoldást alkalmaznak a mentőhelikopterek beszerzésére, miután jövő márciusban lejár a jelenleg használt hét mentőhelikopter bérleti szerződése. Ezt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban a következővel magyarázta.

"Várhattunk volna arra, hogy esetleg egy nagyobb helikopterflotta-beszerzés legyen, de nem kockáztathattuk a mentés biztonságát. Tehát folyamatosan rendelkezésre kell állni a mentőhelikoptereknek."

A honvédségi helikopter-beszerzésről szóló elvi döntést már a 2014-es választás előtt meghozta a kabinet.